brokuły z krewetkami

Zastąp nudne przekąski mieszanką owoców morza i warzyw! Wynik Brokuły z krewetkami to danie, które idealnie pasuje do każdego świątecznego stołu. Ostatni raz jadłem to danie na Nowy Rok.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 48 % 11 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć krewetki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj brokuły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I śmietana.Dusić przez około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj krewetki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.
chcę od razu powiedzieć kilka słów o krewetkach. W naszym kraju zwyczajowo kupuje się je gotowane i mrożone. Nie jem takich krewetek, ponieważ nie mają smaku, a tym bardziej smaku.
polecam kupowanie tylko surowych mrożonych krewetek, ale oczywiście wybór należy do ciebie.
również o ziemniakach w składnikach. W rzeczywistości nie jest to obowiązkowe. Po prostu sprawia, że krewetki z brokułami są bardziej sycące.
więc zaczynamy gotowanie zgodnie z przepisem.
krewetki należy rozmrozić.
umyte ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę (około 3x3 cm).
jeśli używasz świeżych brokułów, polecam je lekko gotować – przez około 2-3 minuty.
jeśli zdecydujesz się użyć mrożonej kapusty, po prostu napełnij ją gorącą wodą i pozostaw na pięć minut.
na rozgrzanej patelni smażyć kawałki ziemniaków w oleju roślinnym.
gdy utworzy się złota skorupa, dodaj rozmrożone lub ugotowane brokuły, a następnie wlej śmietanę, wszystko dokładnie mieszając.
dusić powstałą mieszaninę przez około pięć minut.
na innej patelni smażyć rozmrożone krewetki na maśle.
krewetki powinny się trochę zrumienić.
Połącz gotowe krewetki z warzywami, dodaj sól i pieprz.
dusić ogólną mieszaninę przez około trzy minuty.
gotowe krewetki brokułowe podawane są na stole z ryżem lub makaronem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal / 100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy