brokuły z krewetkami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
chcę od razu powiedzieć kilka słów o krewetkach. W naszym kraju zwyczajowo kupuje się je gotowane i mrożone. Nie jem takich krewetek, ponieważ nie mają smaku, a tym bardziej smaku.
polecam kupowanie tylko surowych mrożonych krewetek, ale oczywiście wybór należy do ciebie.
również o ziemniakach w składnikach. W rzeczywistości nie jest to obowiązkowe. Po prostu sprawia, że krewetki z brokułami są bardziej sycące.
więc zaczynamy gotowanie zgodnie z przepisem.
krewetki należy rozmrozić.
umyte ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę (około 3x3 cm).
jeśli używasz świeżych brokułów, polecam je lekko gotować – przez około 2-3 minuty.
jeśli zdecydujesz się użyć mrożonej kapusty, po prostu napełnij ją gorącą wodą i pozostaw na pięć minut.
na rozgrzanej patelni smażyć kawałki ziemniaków w oleju roślinnym.
gdy utworzy się złota skorupa, dodaj rozmrożone lub ugotowane brokuły, a następnie wlej śmietanę, wszystko dokładnie mieszając.
dusić powstałą mieszaninę przez około pięć minut.
na innej patelni smażyć rozmrożone krewetki na maśle.
krewetki powinny się trochę zrumienić.
Połącz gotowe krewetki z warzywami, dodaj sól i pieprz.
dusić ogólną mieszaninę przez około trzy minuty.
gotowe krewetki brokułowe podawane są na stole z ryżem lub makaronem.
polecam kupowanie tylko surowych mrożonych krewetek, ale oczywiście wybór należy do ciebie.
również o ziemniakach w składnikach. W rzeczywistości nie jest to obowiązkowe. Po prostu sprawia, że krewetki z brokułami są bardziej sycące.
więc zaczynamy gotowanie zgodnie z przepisem.
krewetki należy rozmrozić.
umyte ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę (około 3x3 cm).
jeśli używasz świeżych brokułów, polecam je lekko gotować – przez około 2-3 minuty.
jeśli zdecydujesz się użyć mrożonej kapusty, po prostu napełnij ją gorącą wodą i pozostaw na pięć minut.
na rozgrzanej patelni smażyć kawałki ziemniaków w oleju roślinnym.
gdy utworzy się złota skorupa, dodaj rozmrożone lub ugotowane brokuły, a następnie wlej śmietanę, wszystko dokładnie mieszając.
dusić powstałą mieszaninę przez około pięć minut.
na innej patelni smażyć rozmrożone krewetki na maśle.
krewetki powinny się trochę zrumienić.
Połącz gotowe krewetki z warzywami, dodaj sól i pieprz.
dusić ogólną mieszaninę przez około trzy minuty.
gotowe krewetki brokułowe podawane są na stole z ryżem lub makaronem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal / 100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g