zupa cebulowa Vichy

Francuska zupa ziemniaczano-cebulowa! Wykwintne i bardzo proste! Ta zupa jest pierwszą z francuskiej książki kucharskiej Julii Child. Myślę, że to dlatego, że jest pierwszy w prostocie, dostępności składników i oczywiście czystości smaku. Bardzo lubię tę zupę!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Obierz, umyj ziemniaki i pozostaw je w zimnej wodzie. Umyj pory, wykonując nacięcia wzdłuż całej łodygi, aby dobrze umyć ziemię i piasek. Obierz czosnek. Zamiast porów możesz wziąć prostą cebulę, 3-4 szt.
2. W rondlu z grubym dnem rozgrzej masło (masło z oliwą). Posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe i dodaj do oleju. Wymieszaj, w przeciwnym razie spali się i będzie gorzki. Gotuj przez pół minuty.
3. Pokrój pory w średniej wielkości kwadraty i dodaj do garnka. Gotuj, mieszając, przez 5 minut. Pory zmiękną i zaczną wydzielać sok.
4. Pokrój ziemniaki na kawałki. Dodaj wrzący bulion i ziemniaki do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj liść laurowy i sól do smaku. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
5. Puree zupę (Blender, młyn muli, maszynka do mięsa, tłuczek do puree) lub pozostawić bez zmian.
6. Dodaj śmietanę do zupy, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podczas serwowania dodaj to, co jest - krakersy, skwarki, zioła, ser, jajko w koszulce...
miłego!
P. S. Vichysoise podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. W przypadku zimnego letniego wariantu gotuje się go bez masła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy