Sałatka Polana grzybowa z grzybami

piękny, oryginalny, nieporównywalnie pyszny, na wakacje! Sałatka Polana grzybowa z grzybami miodowymi jest dość pracochłonna w wykonaniu, ale wynik jest zdecydowanie tego wart! Okazuje się jasny i świąteczny zarówno pod względem wyglądu, jak i składu. Sałatkę można przygotować zarówno w porcjach w miseczkach, jak iw salaterce, układając warstwami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 18 % 4 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę & quot; Polana grzybowa & quot;z grzybami? Przygotuj jedzenie. Weź marynowane grzyby miodowe, odpowiednie są zarówno zakupione, jak i domowe. Lepiej, jeśli są małe. Weź filet z piersi, schłodzony. Możesz również zrobić własny majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ziemniaki. Jak gotować ziemniaki w mundurkach? Dokładnie umyj, włóż do rondla z zimną wodą i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż będzie miękki, około 25 minut. Przebij bulwy cienkim nożem, jeśli dobrze się przekłują, ziemniaki są gotowe. Schłodzone ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę nożem lub użyć do tego specjalnego okrągłego sitka z kwadratowymi podziałami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie ostudź i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka pokroić w drobną kostkę. Pokrój ogórek w ten sam sposób. Drobno posiekaj umyte warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuję sałatkę w porcjach, w miseczkach. Połóż ogórek pierwszą warstwą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie jajko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż mięso z kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to ziemniaki. Posmaruj każdą warstwę majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Najwyższa warstwa to zieleń, powinna być dużo, ponieważ imituje leśną polanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I umieść grzyby na polanie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sałatka jest gotowa. Schłodzić trochę przed podaniem i podawać. W przypadku wersji odwróconej ułóż warstwy w odwrotnej kolejności w głębokiej misce sałatkowej i odwróć na płaski talerz, posyp sałatkę ziołami po bokach i na górze, imitując trawę. Ułóż również grzyby na wierzchu. Smacznego!

dzisiaj oferuję porcje, jest bardziej wyrafinowany i uroczysty. Jeśli przygotowujesz sałatkę warstwową "Polana grzybowa z grzybami miodowymi" w dużej salaterce, zwykle układa się warstwy odwrotnie,a następnie odwraca sałatkę na talerzu, aby grzyby były na wierzchu-sałatka według tej techniki jest również nazywana "zmiennokształtnym".

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy