skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę & quot; Polana grzybowa & quot;z grzybami? Przygotuj jedzenie. Weź marynowane grzyby miodowe, odpowiednie są zarówno zakupione, jak i domowe. Lepiej, jeśli są małe. Weź filet z piersi, schłodzony. Możesz również zrobić własny majonez.
Krok 2:
Ugotuj ziemniaki. Jak gotować ziemniaki w mundurkach? Dokładnie umyj, włóż do rondla z zimną wodą i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż będzie miękki, około 25 minut. Przebij bulwy cienkim nożem, jeśli dobrze się przekłują, ziemniaki są gotowe. Schłodzone ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę nożem lub użyć do tego specjalnego okrągłego sitka z kwadratowymi podziałami.
Krok 3:
Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie ostudź i drobno posiekaj.
Krok 4:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka pokroić w drobną kostkę. Pokrój ogórek w ten sam sposób. Drobno posiekaj umyte warzywa.
Krok 5:
Ugotuję sałatkę w porcjach, w miseczkach. Połóż ogórek pierwszą warstwą.
Krok 6:
Następnie jajko.
Krok 7:
Posmaruj majonezem.
Krok 8:
Rozłóż mięso z kurczaka.
Krok 9:
Następna warstwa to ziemniaki. Posmaruj każdą warstwę majonezem.
Krok 10:
Najwyższa warstwa to zieleń, powinna być dużo, ponieważ imituje leśną polanę.
Krok 11:
I umieść grzyby na polanie.
Krok 12:
Sałatka jest gotowa. Schłodzić trochę przed podaniem i podawać. W przypadku wersji odwróconej ułóż warstwy w odwrotnej kolejności w głębokiej misce sałatkowej i odwróć na płaski talerz, posyp sałatkę ziołami po bokach i na górze, imitując trawę. Ułóż również grzyby na wierzchu. Smacznego!
dzisiaj oferuję porcje, jest bardziej wyrafinowany i uroczysty. Jeśli przygotowujesz sałatkę warstwową "Polana grzybowa z grzybami miodowymi" w dużej salaterce, zwykle układa się warstwy odwrotnie,a następnie odwraca sałatkę na talerzu, aby grzyby były na wierzchu-sałatka według tej techniki jest również nazywana "zmiennokształtnym".
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g