skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Pasta:
1. Wlej mąkę szkiełkiem na powierzchnię roboczą i zrób otwór na środku. Wlej jajka, wodę i oliwę z oliwek do studzienki.
zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Ugniatanie należy rozpocząć od krawędzi do środka, chwytając & nbsp;po trochu mąkę. Jeśli nagle ciasto wydaje się zbyt strome - odłóż nadmiar mąki, jeśli wydaje się lepki-wręcz przeciwnie, dodaj więcej mąki.
2. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3. Odkurz powierzchnię roboczą odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Część, z którą nie pracujesz, powinna pozostać zakryta folią.
4. Rozwałkuj kawałek ciasta na grubość 1 mm. pokrój paski ciasta o szerokości 5-7 mm. długość 20-30 cm. połóż gotowe półfabrykaty pasty na ruszcie i wysusz w piekarniku w trybie konwekcji w 50. C - 20-30 minut. Następnie zagotuj we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki. łyżki oliwy z oliwek.
Owoce morza w sosie pomidorowym:
1. Rozmrozić owoce morza (moje są obrane) i dobrze spłukać.
2. Pokrój pory w pierścienie na białą część.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, włóż ząbki czosnku pokrojone na pół i usmaż.
4. Następnie wyjmij i wyrzuć czosnek, włóż posiekane pory i smaż na małym ogniu, aż będą przezroczyste.
5. Połóż owoce morza na cebuli i smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając przez 3-5 minut.
6. Dodaj trochę posiekanych pomidorów z solą i pieprzem, zgasić. Po dodaniu pietruszki. Sos jest gotowy.
7. Możesz włożyć makaron do sosu wymieszać i podać, ale lubię mieszać sos w talerze. To kwestia gustu.
możesz ustawić stół i cieszyć się domowym makaronem z owocami morza w sosie pomidorowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Koktajl morski - 95 kcal/100g