domowy makaron z owocami morza w sosie pomidorowym

wspaniałe danie na lunch! Do syta. Pożyteczny. Szybko! Pyszne i proste! Co może być smaczniejszego niż domowy makaron z owocami morza, a nawet z sosem pomidorowym, po prostu polizasz palce!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 52 % 12 g
123 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

Pasta:
1. Wlej mąkę szkiełkiem na powierzchnię roboczą i zrób otwór na środku. Wlej jajka, wodę i oliwę z oliwek do studzienki.
zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Ugniatanie należy rozpocząć od krawędzi do środka, chwytając & nbsp;po trochu mąkę. Jeśli nagle ciasto wydaje się zbyt strome - odłóż nadmiar mąki, jeśli wydaje się lepki-wręcz przeciwnie, dodaj więcej mąki.
2. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3. Odkurz powierzchnię roboczą odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Część, z którą nie pracujesz, powinna pozostać zakryta folią.

4. Rozwałkuj kawałek ciasta na grubość 1 mm. pokrój paski ciasta o szerokości 5-7 mm. długość 20-30 cm. połóż gotowe półfabrykaty pasty na ruszcie i wysusz w piekarniku w trybie konwekcji w 50. C - 20-30 minut. Następnie zagotuj we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki. łyżki oliwy z oliwek.

Owoce morza w sosie pomidorowym:

1. Rozmrozić owoce morza (moje są obrane) i dobrze spłukać.
2. Pokrój pory w pierścienie na białą część.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, włóż ząbki czosnku pokrojone na pół i usmaż.
4. Następnie wyjmij i wyrzuć czosnek, włóż posiekane pory i smaż na małym ogniu, aż będą przezroczyste.
5. Połóż owoce morza na cebuli i smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając przez 3-5 minut.
6. Dodaj trochę posiekanych pomidorów z solą i pieprzem, zgasić. Po dodaniu pietruszki. Sos jest gotowy.
7. Możesz włożyć makaron do sosu wymieszać i podać, ale lubię mieszać sos w talerze. To kwestia gustu.
możesz ustawić stół i cieszyć się domowym makaronem z owocami morza w sosie pomidorowym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Koktajl morski - 95   kcal/100g

Podobne przepisy