Proste ciasto żurawinowe

ciasto jagodowe z kruchego ciasta-pyszne i zdrowe! Proste ciasto żurawinowe i naprawdę proste! Ale jednocześnie bardzo smaczny i pachnący. Czy pieczenie może być przydatne? Okazuje się, że tak, jeśli włożysz do niego tak zdrową jagodę jak żurawina. Idealna jesienno-zimowa uczta na herbatę w miłym towarzystwie. Harmonijny, zrównoważony smak. Subtelny zapach. Jasny kolor i piękna prezentacja.
NusjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 69 % 40 g
295 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 15 min

1. Zmiękcz masło w kuchence mikrofalowej(lub przed gotowaniem możesz po prostu włożyć godzinę z lodówki). Najważniejsze, aby nie prześwietlić, ponieważ powinno być miękkie, a nie płynne, więc nie zapomnij ustawić najniższej temperatury lub możesz użyć trybu rozmrażania produktów.

2. Rozbij jajka do miski, wlej cukier i dodaj zmiękczone masło. Wszystko dobrze wymieszaj.

3. Wlej sól i przesianą mąkę pszenną do tej samej miski, zagniataj ciasto. Ugniataj go, aż będzie gładki

4. Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części, z których jedną wysyłamy do zamrażarki (będziemy jej potrzebować później).

5. Z trzech pozostałych części uformujemy podstawę ciasta, rozprowadzając ciasto w formie (ciasto jest bardzo plastyczne, więc praca z nim nie jest trudna) i włóż do lodówki na czas przygotowania nadzienia, a zajmie to około pół godziny.

6. Żurawinę (nadaje się zarówno mrożona, jak i świeża, tylko w pierwszym przypadku jagody należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby miały czas na stopienie w temperaturze pokojowej) umyć, wrzucić do durszlaka, aby nadmiar wody zniknął, a następnie zmielić je za pomocą blendera w puree ziemniaczanym.

7. Wlej cukier i skrobię do powstałej masy jagodowej, wymieszaj. Wysyłamy masę do ognia, gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż zgęstnieje. Usuwamy z ognia, pozwalamy całkowicie ostygnąć.

8. Wyjmujemy formę z lodówki, rozprowadzamy nadzienie żurawinowe na podstawie.

9. Z zamrażarki wyjmujemy pozostałe ciasto i pocieramy je bezpośrednio na warstwie jagód.

10. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut.

gotowy przysmak musi ostygnąć do temperatury pokojowej, po czym można go wyjąć z formy.

wysyłamy ciasto do lodówki na 2 godziny, a następnie kroimy na kawałki i podajemy.

traktujemy zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy