skład / składniki
metoda gotowania
1. Zmiękcz masło w kuchence mikrofalowej(lub przed gotowaniem możesz po prostu włożyć godzinę z lodówki). Najważniejsze, aby nie prześwietlić, ponieważ powinno być miękkie, a nie płynne, więc nie zapomnij ustawić najniższej temperatury lub możesz użyć trybu rozmrażania produktów.
2. Rozbij jajka do miski, wlej cukier i dodaj zmiękczone masło. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Wlej sól i przesianą mąkę pszenną do tej samej miski, zagniataj ciasto. Ugniataj go, aż będzie gładki
4. Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części, z których jedną wysyłamy do zamrażarki (będziemy jej potrzebować później).
5. Z trzech pozostałych części uformujemy podstawę ciasta, rozprowadzając ciasto w formie (ciasto jest bardzo plastyczne, więc praca z nim nie jest trudna) i włóż do lodówki na czas przygotowania nadzienia, a zajmie to około pół godziny.
6. Żurawinę (nadaje się zarówno mrożona, jak i świeża, tylko w pierwszym przypadku jagody należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby miały czas na stopienie w temperaturze pokojowej) umyć, wrzucić do durszlaka, aby nadmiar wody zniknął, a następnie zmielić je za pomocą blendera w puree ziemniaczanym.
7. Wlej cukier i skrobię do powstałej masy jagodowej, wymieszaj. Wysyłamy masę do ognia, gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż zgęstnieje. Usuwamy z ognia, pozwalamy całkowicie ostygnąć.
8. Wyjmujemy formę z lodówki, rozprowadzamy nadzienie żurawinowe na podstawie.
9. Z zamrażarki wyjmujemy pozostałe ciasto i pocieramy je bezpośrednio na warstwie jagód.
10. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut.
gotowy przysmak musi ostygnąć do temperatury pokojowej, po czym można go wyjąć z formy.
wysyłamy ciasto do lodówki na 2 godziny, a następnie kroimy na kawałki i podajemy.
traktujemy zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g