neutralny lukier do ciasta

Teraz Twoje desery będą jeszcze piękniejsze! Neutralny lukier do ciasta jest bardzo potrzebnym składnikiem domowych deserów. Dodając odpowiedni barwnik spożywczy, można go użyć do pokrycia wierzchniej warstwy ciast i ciast, nadając im piękny błyszczący wygląd. Może również smarować różne jagody i owoce, czyniąc je jeszcze bardziej apetycznymi i atrakcyjnymi.
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
214 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

aby przygotować neutralny lukier do ciasta, należy wlać wodę do rondla lub małego rondla i dodać 200 g cukru. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i umieść naczynia na kuchence. Na małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzej mieszaninę cukru i wody do około 60 stopni Celsjusza (aby cukier całkowicie się rozpuścił).

w osobnej misce wymieszaj pozostały cukier z pektyną. A następnie wprowadź tę mieszaninę do rondla z syropem, gdzie cukier ostatecznie rozpuścił się w wodzie. Wymieszaj wszystkie składniki razem i stopniowo doprowadzaj do wrzenia.

gdy płyn w rondlu się zagotuje, wprowadź tam syrop inwertowany, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj zawartość rondla. Gotuj płyn przez 4-5 minut, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przecedź powstały syrop przez drobne sito, aby pozbyć się małych pęcherzyków na powierzchni. Pozostaw glazurę do całkowitego ostygnięcia, po czym możesz przenieść ją do lodówki.

taki neutralny lukier należy przechowywać w lodówce przez dość długi okres czasu - do sześciu miesięcy.

przed użyciem glazurę należy podgrzać do temperatury 45-50 stopni Celsjusza - dzięki temu stanie się bardziej płynna i plastyczna, wygodniej będzie z nią pracować.

lukier neutralny jest bezbarwny. Dlatego, aby zabarwić go na jakiś kolor, należy dodać do niego barwnik spożywczy i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.

takim lukrem można pokryć nie tylko górne ciasta. Może być również stosowany do dekoracji deserów-do pokrywania różnych jagód lub owoców. W takim przypadku lukier nie wymaga wstępnego podgrzewania i można go użyć natychmiast po wyjęciu z lodówki.

piękne i pyszne kulinarne arcydzieła!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy