Cherry Pai

niesamowicie soczyste i apetyczne ciasto podbije każdego! Cherry pie to ciasto z soczystym i jasnym nadzieniem jagodowym w stylu amerykańskim. Takie wypieki będą idealną ucztą dla gości, ponieważ są zarówno smaczne, jak i piękne. Przygotowanie ciasta jest tak proste, że można je upiec w dzień powszedni lub dzień wolny, kiedy chcesz zadowolić siebie i bliskich czymś pysznym. Możesz ozdobić Pai według własnego gustu-w przepisie oferowane są gwiazdy o różnych rozmiarach z ciasta, które wygląda bardzo elegancko.
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 16 % 12 g
węglowodany 79 % 58 g
263 kcal
IG: 53 / 0 / 47

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

takie ciasto jest nie tylko pyszne, ale także bardzo eleganckie! W przygotowaniu jest również bardzo przyjemny. I zaczynamy gotować... oczywiście z testu. Aby to zrobić, w dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z granulowanym cukrem (białym) i połową soli, wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj masło do mieszanki mąki (pozostaw 20 gramów do nadzienia) i zmiel wszystkie składniki na okruchy. Możesz użyć widelca, ugniatając masło, a następnie kontynuować rękami.

teraz dodaj jedną trzecią wody do okruchów, zagniataj ciasto, a następnie dodaj drugą trzecią wody, ponownie zagniataj. Wlej resztę wody, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na trzy części. Zostawiamy jedną część do dekoracji ciasta na wierzchu, podczas gdy wkładamy ją do lodówki, po owinięciu w folię spożywczą.

łączymy pozostałe dwie części, lekko ugniatamy i rozprowadzamy na powierzchni roboczej nasmarowanej olejem roślinnym. Jest to konieczne, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę o takiej średnicy, aby zmieściło się w wybranym naczyniu do pieczenia (wskazane jest użycie okrągłego, ponieważ tradycyjnie Pai jest przygotowywane W okrągłym kształcie) i możesz uformować boki przyszłego ciasta.

przykryj formę pergaminem i włóż do niej zwiniętą warstwę, uformuj boki. Możesz zrobić je piękne-ząbkowane, w kształcie płatków itp. To zależy od osobistych preferencji i chwilowej inspiracji:) ciasto zostawiamy w formie na godzinę w lodówce.

w tym czasie przygotowujemy nadzienie, dla którego myjemy wiśnie, suszymy je ręcznikami papierowymi i usuwamy nasiona. Jeśli używasz mrożonych wiśni, najpierw je rozmrażamy. Przygotowaną wiśnię przenosimy na patelnię, a następnie zasypiamy brązowym cukrem(można użyć białego). Dodaj tam masło i przyprawy pozostawione na później-cynamon i goździki. Wlej pozostałą sól i skrobię kukurydzianą, wszystko dobrze wymieszaj i umieść na średnim ogniu.

doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po podgrzaniu zmniejszamy do minimum i gotujemy wiśnie przez 10 minut. W tym procesie nie zapomnij od czasu do czasu mieszać przyszłego nadzienia. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól nadzieniu ostygnąć do temperatury pokojowej.

czas minął-wyjmij formę z podstawą ciasta z lodówki i włóż do niej nadzienie. Wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki, rozprowadzamy je na powierzchni roboczej, usuwając folię. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij Gwiazdy o różnych rozmiarach metalowymi foremkami do ciasta. Nie muszą to być Gwiazdy. Możesz wyciąć serca lub kwiaty. Lub możesz po prostu pokroić warstwę w cienkie paski i splatać je w kratkę.

więc udekoruj powierzchnię ciasta i umieść z nim formę rozgrzaną do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Kiedy minie ten czas, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i przygotuj ciasto przez kolejne 25 minut. Wyjmujemy go z piekarnika, odstawiamy w formie na 5-10 minut,a następnie wyjmujemy z niego. Gdy ciasto ostygnie do ciepłego, posyp je cukrem pudrem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy