skład / składniki
metoda gotowania
takie ciasto jest nie tylko pyszne, ale także bardzo eleganckie! W przygotowaniu jest również bardzo przyjemny. I zaczynamy gotować... oczywiście z testu. Aby to zrobić, w dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z granulowanym cukrem (białym) i połową soli, wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj masło do mieszanki mąki (pozostaw 20 gramów do nadzienia) i zmiel wszystkie składniki na okruchy. Możesz użyć widelca, ugniatając masło, a następnie kontynuować rękami.
teraz dodaj jedną trzecią wody do okruchów, zagniataj ciasto, a następnie dodaj drugą trzecią wody, ponownie zagniataj. Wlej resztę wody, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na trzy części. Zostawiamy jedną część do dekoracji ciasta na wierzchu, podczas gdy wkładamy ją do lodówki, po owinięciu w folię spożywczą.
łączymy pozostałe dwie części, lekko ugniatamy i rozprowadzamy na powierzchni roboczej nasmarowanej olejem roślinnym. Jest to konieczne, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę o takiej średnicy, aby zmieściło się w wybranym naczyniu do pieczenia (wskazane jest użycie okrągłego, ponieważ tradycyjnie Pai jest przygotowywane W okrągłym kształcie) i możesz uformować boki przyszłego ciasta.
przykryj formę pergaminem i włóż do niej zwiniętą warstwę, uformuj boki. Możesz zrobić je piękne-ząbkowane, w kształcie płatków itp. To zależy od osobistych preferencji i chwilowej inspiracji:) ciasto zostawiamy w formie na godzinę w lodówce.
w tym czasie przygotowujemy nadzienie, dla którego myjemy wiśnie, suszymy je ręcznikami papierowymi i usuwamy nasiona. Jeśli używasz mrożonych wiśni, najpierw je rozmrażamy. Przygotowaną wiśnię przenosimy na patelnię, a następnie zasypiamy brązowym cukrem(można użyć białego). Dodaj tam masło i przyprawy pozostawione na później-cynamon i goździki. Wlej pozostałą sól i skrobię kukurydzianą, wszystko dobrze wymieszaj i umieść na średnim ogniu.
doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po podgrzaniu zmniejszamy do minimum i gotujemy wiśnie przez 10 minut. W tym procesie nie zapomnij od czasu do czasu mieszać przyszłego nadzienia. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól nadzieniu ostygnąć do temperatury pokojowej.
czas minął-wyjmij formę z podstawą ciasta z lodówki i włóż do niej nadzienie. Wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki, rozprowadzamy je na powierzchni roboczej, usuwając folię. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij Gwiazdy o różnych rozmiarach metalowymi foremkami do ciasta. Nie muszą to być Gwiazdy. Możesz wyciąć serca lub kwiaty. Lub możesz po prostu pokroić warstwę w cienkie paski i splatać je w kratkę.
więc udekoruj powierzchnię ciasta i umieść z nim formę rozgrzaną do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Kiedy minie ten czas, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i przygotuj ciasto przez kolejne 25 minut. Wyjmujemy go z piekarnika, odstawiamy w formie na 5-10 minut,a następnie wyjmujemy z niego. Gdy ciasto ostygnie do ciepłego, posyp je cukrem pudrem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g