skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie kremu w kuchence mikrofalowej rozpoczyna się od przygotowania mieszanki cukrowo-jajecznej. Ten przepis wykorzystuje tylko żółtka, więc ostrożnie oddziel je od białek. Białka można następnie wykorzystać do przygotowania bezy, pianek lub delikatnego biszkoptu.
w naczyniu umożliwiającym gotowanie w kuchence mikrofalowej, utrzyj żółtka cukrem, aż będą białe i gładkie. Dodaj cukier puder, ponownie zmiel. Dodaj mąkę, lepiej robić to stopniowo, aby uniknąć dużych grudek. Mieszaj masę, aż będzie gładka.
wlej mleko cienkim strumieniem, stale mieszaj mieszaninę widelcem, trzepaczką lub mikserem z nasadkami do mieszania ciasta. Wymieszaj wszystko, aż będzie całkowicie jednorodne.
wkładamy pojemnik z podstawą kremu do kuchenki mikrofalowej o mocy 1000 W lub maksymalnej mocy oferowanej przez producenta. Włączamy minutnik na 1 minutę, po zakończeniu wyjmujemy talerz i dobrze mieszamy. Powtarzamy procedurę 4-5 razy, aż zaparzony krem osiągnie pożądaną gęstość. Liczba powtórzeń może się różnić w zależności od mocy kuchenki mikrofalowej.
po osiągnięciu pożądanej gęstości kremu sprawdzamy jego gotowość. Aby to zrobić, musisz trochę spróbować i nie powinieneś czuć smaku surowej mąki lub ciasta. Krem jest gotowy, możesz go użyć do wypełnienia ciast lub złożenia ciast. Jeśli wydaje się ciężki i zbyt gęsty, możesz ubić krem mikserem na maksymalnych obrotach przez 2-4 minuty. To wypełni go drobnymi pęcherzykami powietrza i stworzy bardziej przewiewną teksturę.
W razie potrzeby ułóż lub udekoruj deser i podawaj.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g