krem w kuchence mikrofalowej

delikatny krem w kilka minut! Gotuj, to takie proste! Krem mikrofalowy to prosta interpretacja wymagającego i zwykle trudnego do przygotowania kremu. Bez ryzyka przypalenia, ciągłego mieszania i niepotrzebnego wysiłku & quot; Napoleon & quot;, biszkopt lub ciasta zostaną rozłożone delikatnym kremem z subtelnymi mlecznymi nutami. Najbardziej dietetyczny ze wszystkich możliwych, nie tylko zapewni niezapomniany smak, ale także nie uderzy zbytnio w sylwetkę.
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 67 % 22 g
162 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

gotowanie kremu w kuchence mikrofalowej rozpoczyna się od przygotowania mieszanki cukrowo-jajecznej. Ten przepis wykorzystuje tylko żółtka, więc ostrożnie oddziel je od białek. Białka można następnie wykorzystać do przygotowania bezy, pianek lub delikatnego biszkoptu.

w naczyniu umożliwiającym gotowanie w kuchence mikrofalowej, utrzyj żółtka cukrem, aż będą białe i gładkie. Dodaj cukier puder, ponownie zmiel. Dodaj mąkę, lepiej robić to stopniowo, aby uniknąć dużych grudek. Mieszaj masę, aż będzie gładka.

wlej mleko cienkim strumieniem, stale mieszaj mieszaninę widelcem, trzepaczką lub mikserem z nasadkami do mieszania ciasta. Wymieszaj wszystko, aż będzie całkowicie jednorodne.

wkładamy pojemnik z podstawą kremu do kuchenki mikrofalowej o mocy 1000 W lub maksymalnej mocy oferowanej przez producenta. Włączamy minutnik na 1 minutę, po zakończeniu wyjmujemy talerz i dobrze mieszamy. Powtarzamy procedurę 4-5 razy, aż zaparzony krem osiągnie pożądaną gęstość. Liczba powtórzeń może się różnić w zależności od mocy kuchenki mikrofalowej.

po osiągnięciu pożądanej gęstości kremu sprawdzamy jego gotowość. Aby to zrobić, musisz trochę spróbować i nie powinieneś czuć smaku surowej mąki lub ciasta. Krem jest gotowy, możesz go użyć do wypełnienia ciast lub złożenia ciast. Jeśli wydaje się ciężki i zbyt gęsty, możesz ubić krem mikserem na maksymalnych obrotach przez 2-4 minuty. To wypełni go drobnymi pęcherzykami powietrza i stworzy bardziej przewiewną teksturę.

W razie potrzeby ułóż lub udekoruj deser i podawaj.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy