skład / składniki
metoda gotowania
umieść garnek z 2 litrami wody na ogniu, zagotuj. Gotuj makaron ryżowy w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź, wrzuć makaron do durszlaka i spłucz zimną bieżącą wodą. Jeśli kalafior i fasola są zamrożone - rozmrozić. Opłucz i obierz warzywa. Kalafior pokroić w kostkę. Zetrzyj marchewki, cebulę i czosnek na drobnej tarce. Posortuj zieloną fasolę, Usuń niepotrzebne gałązki i zanieczyszczenia. Jeśli strąki fasoli są całe, pokrój strąk na dwie części.
rozgrzej głęboką patelnię, posmaruj olejem roślinnym. Lepiej jest użyć specjalnej patelni do przygotowania chińskiego makaronu Wok. Umieść kalafior i zieloną fasolkę na patelni. Dodaj przyprawy do smaku, najlepiej ostre. Używam przypraw, które zawierają słodką mieloną paprykę, zmielony czerwony i czarny pieprz, suszony czosnek, suszone zioła, curry, sól i cukier. Smaż warzywa na małym ogniu przez około dziesięć minut, aż fasolka szparagowa i kalafior będą miękkie. Połóż resztę warzyw na kapuście i fasoli: marchewkę, cebulę i czosnek. Smaż przez kolejne pięć minut. Dodaj ugotowany makaron ryżowy do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sos sojowy do smaku. Wyłącz ogrzewanie i odstaw makaron z warzywami na kolejne dziesięć minut, aby makaron nasiąknął olejem i sokiem z warzyw. Chiński makaron ryżowy z warzywami jest gotowy!
możesz podawać makaron na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub kurczaka. Chiński makaron ryżowy będzie odpowiedni zarówno na świątecznym stole, jak i na obfity obiad dla całej rodziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g