chiński makaron z warzywami

delikatny makaron ryżowy z soczystymi warzywami i pikantnymi przyprawami. Jeszcze kilka lat temu chiński makaron ryżowy był Egzotyczny. Chiński makaron najczęściej można było zjeść w restauracjach i kawiarniach typu fast food. Teraz wszystkie produkty z makaronem ryżowym są dostępne i sprzedawane w każdym supermarkecie. Chiński makaron z warzywami jest przygotowywany bez mięsa, więc danie będzie odpowiednie na czczo. Ponadto, jeśli usuniesz sos sojowy i przyprawy, makaron można przygotować dla dzieci. Opcjonalnie można dodać inne warzywa, takie jak cukinia lub kapusta brokułowa.
MarusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 87 % 13 g
48 kcal
IG: 69 / 31 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

umieść garnek z 2 litrami wody na ogniu, zagotuj. Gotuj makaron ryżowy w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź, wrzuć makaron do durszlaka i spłucz zimną bieżącą wodą. Jeśli kalafior i fasola są zamrożone - rozmrozić. Opłucz i obierz warzywa. Kalafior pokroić w kostkę. Zetrzyj marchewki, cebulę i czosnek na drobnej tarce. Posortuj zieloną fasolę, Usuń niepotrzebne gałązki i zanieczyszczenia. Jeśli strąki fasoli są całe, pokrój strąk na dwie części.

rozgrzej głęboką patelnię, posmaruj olejem roślinnym. Lepiej jest użyć specjalnej patelni do przygotowania chińskiego makaronu Wok. Umieść kalafior i zieloną fasolkę na patelni. Dodaj przyprawy do smaku, najlepiej ostre. Używam przypraw, które zawierają słodką mieloną paprykę, zmielony czerwony i czarny pieprz, suszony czosnek, suszone zioła, curry, sól i cukier. Smaż warzywa na małym ogniu przez około dziesięć minut, aż fasolka szparagowa i kalafior będą miękkie. Połóż resztę warzyw na kapuście i fasoli: marchewkę, cebulę i czosnek. Smaż przez kolejne pięć minut. Dodaj ugotowany makaron ryżowy do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sos sojowy do smaku. Wyłącz ogrzewanie i odstaw makaron z warzywami na kolejne dziesięć minut, aby makaron nasiąknął olejem i sokiem z warzyw. Chiński makaron ryżowy z warzywami jest gotowy!

możesz podawać makaron na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub kurczaka. Chiński makaron ryżowy będzie odpowiedni zarówno na świątecznym stole, jak i na obfity obiad dla całej rodziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g

Podobne przepisy