Sałatka z kraba z topionym serem

świeży, jasny, apetyczny, na co dzień i na wakacje! Sałatka z kraba z topionym serem to Oryginalna wersja popularnej sałatki z paluszkami krabowymi. Można go przygotować z wykwintnym prawdziwym mięsem kraba lub z niedrogim substytutem surimi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kraba z topionym serem? Przygotuj składniki. Rozmrozić mięso kraba i podzielić na osobne kawałki. Pokrój szczególnie duże kawałki na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Ser topiony pokroić w kostkę. Aby ułatwić pracę z roztopionym serem, lepiej wstępnie schłodzić go w zamrażarce przez około 15-20 minut. Wybierz wysokiej jakości, naturalny, pyszny ser bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórek na małe kostki. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Aby sałatka była bardziej delikatna, lepiej przyciąć twardą część liści i użyć tylko samych zielonych liści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój oliwki bez pestek na ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz mięso kraba, kapustę pekińską, dwa rodzaje sera, jajka, ogórek i oliwki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem i delikatnie mieszaj, aż będzie gładka. Zwykle nie solę sałatek z majonezem, ale możesz dodać sól do swoich upodobań. Połóż sałatkę na talerzu i natychmiast podawaj (lepiej nie doprawiać sałatek świeżymi warzywami przez długi czas, ponieważ wypuszczają sok i tracą smak i wygląd). Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Kraby w puszkach - 85   kcal/100g

Podobne przepisy