dżem z czerwonej porzeczki w wypiekaczu do chleba

najłatwiejszy sposób na przygotowanie domowej roboty! Przepis na dżem z czerwonej porzeczki w wypiekaczu do chleba jest odpowiedni dla szczęśliwych właścicieli tego pomocnika. Będziesz musiał tylko obrać i posiekać jagody. Porzeczki tworzą gęsty, piękny i bardzo smaczny dżem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
193 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować dżem w wypiekaczu do chleba? Przygotuj produkty według listy. Wybierz Dojrzałe, Duże porzeczki. Jagoda, nawet gdy dojrzała pozostaje lekko kwaśna, niedojrzała nie będzie w ogóle odpowiednia. Weź pod uwagę rozmiar swojego wypiekacza do chleba. Liczba jagód nie powinna przekraczać środka miski. 500 gramów idealnie pasowało do mojego modelu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj porzeczki, wkładając je do durszlaka pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić go na chwilę w celu szkła wody. Nie ma potrzeby suszenia jagód, ponieważ będą one podgrzewane w wypiekaczu do chleba. Następnie oczyść jagody z gałązek. Możesz to zrobić tylko rękami. Spróbuj użyć Life Hack-Usuń jagody z gałązek widelcem. Bardzo wygodne! Jednym ruchem wszystkie jagody są usuwane. Usuń również nadmiar gruzu, jeśli taki istnieje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż porzeczki do dużej miski. Zmiel go za pomocą blendera zanurzeniowego. Możesz także użyć szlifierki lub maszynki do mięsa. Czy usunąć kości, czy nie, to kwestia smaku. Gotowałam z nimi, nie przeszkadzają mi w dżemie. Jeśli jest to krytyczne, przetrzyj masę przez sito. Zważ gotowe puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odmierz potrzebną ilość cukru. Oblicz z proporcji 2 kg jagód - 1,5 kg cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej puree z jagód do miski wypiekacza do chleba. Dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj cukier z jagodami. Pozostaw masę na dwie godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż miskę do wypiekacza do chleba. Wybierz odpowiedni tryb. Uruchom urządzenie. Co dzieje się z jagodami w tym procesie. Masa jest podgrzewana i od czasu do czasu mieszana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po odpowiednim czasie - mam to 55 minut - w misce będzie gotowy dżem. Gorący jest dość płynny, ale po schłodzeniu stanie się gęsty, podobny do galaretki, ponieważ porzeczki zawierają dużo pektyny - substancji żelującej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz wlać dżem na gorąco do suchych, czystych słoików lub rozłożyć go na zimno. Taki dżem jest przechowywany w chłodnym miejscu. Ze względu na dużą ilość kwasu i cukru nie psuje się.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

pierwszy raz ugotowałem dżem w wypiekaczu do chleba. Podobało mi się! Szybko i bez kłopotów! Dżem okazał się gruby, bardzo piękny kolor. W smaku jest jasny, z kwaskowatością, ale nie mdły, bez osadu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy