skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować dżem w wypiekaczu do chleba? Przygotuj produkty według listy. Wybierz Dojrzałe, Duże porzeczki. Jagoda, nawet gdy dojrzała pozostaje lekko kwaśna, niedojrzała nie będzie w ogóle odpowiednia. Weź pod uwagę rozmiar swojego wypiekacza do chleba. Liczba jagód nie powinna przekraczać środka miski. 500 gramów idealnie pasowało do mojego modelu.
Krok 2:
Dobrze umyj porzeczki, wkładając je do durszlaka pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić go na chwilę w celu szkła wody. Nie ma potrzeby suszenia jagód, ponieważ będą one podgrzewane w wypiekaczu do chleba. Następnie oczyść jagody z gałązek. Możesz to zrobić tylko rękami. Spróbuj użyć Life Hack-Usuń jagody z gałązek widelcem. Bardzo wygodne! Jednym ruchem wszystkie jagody są usuwane. Usuń również nadmiar gruzu, jeśli taki istnieje.
Krok 3:
Złóż porzeczki do dużej miski. Zmiel go za pomocą blendera zanurzeniowego. Możesz także użyć szlifierki lub maszynki do mięsa. Czy usunąć kości, czy nie, to kwestia smaku. Gotowałam z nimi, nie przeszkadzają mi w dżemie. Jeśli jest to krytyczne, przetrzyj masę przez sito. Zważ gotowe puree.
Krok 4:
Odmierz potrzebną ilość cukru. Oblicz z proporcji 2 kg jagód - 1,5 kg cukru.
Krok 5:
Wlej puree z jagód do miski wypiekacza do chleba. Dodaj cukier.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj cukier z jagodami. Pozostaw masę na dwie godziny.
Krok 7:
Następnie włóż miskę do wypiekacza do chleba. Wybierz odpowiedni tryb. Uruchom urządzenie. Co dzieje się z jagodami w tym procesie. Masa jest podgrzewana i od czasu do czasu mieszana.
Krok 8:
Po odpowiednim czasie - mam to 55 minut - w misce będzie gotowy dżem. Gorący jest dość płynny, ale po schłodzeniu stanie się gęsty, podobny do galaretki, ponieważ porzeczki zawierają dużo pektyny - substancji żelującej.
Krok 9:
Możesz wlać dżem na gorąco do suchych, czystych słoików lub rozłożyć go na zimno. Taki dżem jest przechowywany w chłodnym miejscu. Ze względu na dużą ilość kwasu i cukru nie psuje się.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
pierwszy raz ugotowałem dżem w wypiekaczu do chleba. Podobało mi się! Szybko i bez kłopotów! Dżem okazał się gruby, bardzo piękny kolor. W smaku jest jasny, z kwaskowatością, ale nie mdły, bez osadu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g