klasyczny lagman z kurczakiem

pyszna obfita zupa ze słonecznego Uzbekistanu! Klasyczny lagman z kurczakiem to narodowe danie o orientalnym smaku. Jest to dość gęsta zupa z cienkim domowym makaronem i różnymi warzywami. Ten przepis wykorzystuje filet z kurczaka, dzięki czemu lagman jest bardzo delikatny i delikatny w smaku.
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 25 % 2 g
43 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Wszystkie warzywa potrzebne do lagmana oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę pokroić w cienkie paski, pomidory pokroić w małe plasterki, fasolkę szparagową pokroić w małe paski (można użyć mrożonej fasoli), a paprykę w duże paski wzdłuż.

2. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go do pożądanej temperatury i najpierw usmaż na nim cebulę, a następnie włóż do niej marchewkę i smaż wszystko razem przez 5-6 minut na złoty kolor. Po włożeniu papryki i plasterków pomidora na patelnię. Wymieszaj kawałki warzyw i ponownie usmaż je na średnim ogniu. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Na koniec dodaj kostki zielonej fasoli, włóż zmieloną paprykę, trochę więcej soli, cukru, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

3. Podczas gdy warzywa są duszone na patelni, możesz zająć się mięsem. Dokładnie spłucz filet z kurczaka zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie połóż kurczaka na desce do krojenia, Wytnij Kości, jeśli takie istnieją. Pokrój filety z kurczaka w średniej wielkości paski i na drugiej, rozgrzanej patelni smaż je przez kilka minut z każdej strony, aż będą białe.

4. Równolegle do smażenia kurczaka i warzyw, ugotuj domowy cienki makaron (możesz zastąpić spaghetti sklepowe, a czasami w sprzedaży znajdziesz specjalny makaron dla lagmana) do połowy ugotowany i spuść nadmiar wody, wrzucając makaron do durszlaka.

5. Do dużego rondla przenieś ugotowany domowy makaron, smażone warzywa i filet z kurczaka. Wlej bulion z kurczaka na patelnię i umieść na kuchence na małym ogniu.

6. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Opłucz również warzywa, osusz, drobno posiekaj. Na małej patelni rozpuść mały kawałek masła i smaż posiekany czosnek i miętę przez około pół minuty.

7. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i włożyć czosnek i miętę oraz posiekaną kolendrę.

zdejmij patelnię z ognia i pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut, po czym możesz rozpocząć posiłek.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy