skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki w sosie śmietanowym w piekarniku? Zacznij od przygotowania niezbędnych składników z listy. Klopsiki są dietetyczne, dlatego stosuje się chude mięso mielone z kurczaka,ale można wziąć mięso mielone i inne rodzaje. Jeśli potrzebujesz najmniej kalorycznych klopsików, lepiej nie kupować mięsa mielonego, ale samemu zrobić z kilku filetów z kurczaka, odcinając z nich cały tłuszcz i przewijając przez maszynę do mięsa lub siekając w blenderze.
Krok 2:
Z wczorajszej kromki białego chleba odetnij Skórki, zalej miękisz mlekiem i pozostaw do pęcznienia, a następnie dobrze wyciśnij.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę. Cebulę można dodać do mielonego mięsa w postaci świeżej lub smażonej. Dodałam świeże.
Krok 4:
Połącz mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę, sól i pieprz. W razie potrzeby możesz również dodać posiekaną pietruszkę lub koperek do mielonego mięsa, szczyptę papryki, specjalne przyprawy do klopsików lub dań z mięsa mielonego itp. Weź małe jajko na klopsiki, ponieważ może bardzo upłynnić mięso mielone.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Włóż mięso mielone do lodówki na 30-40 minut, aby masa stała się gęstsza, a klopsiki nie rozpadły się podczas gotowania. Jeśli klopsiki nie zachowują kształtu nawet po schłodzeniu, dodaj kilka łyżek kaszy manny do mielonego mięsa. Wchłonie nadmiar wilgoci.
Krok 6:
Gdy mięso mielone ostygnie, przygotuj sos. Możesz użyć dowolnego bulionu: kurczaka, mięsa lub warzyw. Jeśli nie ma bulionu, możesz go zastąpić zwykłą wodą. Mam śmietanę o zawartości tłuszczu 15%, ale możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu według własnych upodobań.
Krok 7:
W 50 ml zimnego bulionu rozcieńczyć skrobię kukurydzianą. Jeśli masz tylko skrobię ziemniaczaną, dodaj ją o połowę mniej, ponieważ jest silniejsza niż skrobia kukurydziana.
Krok 8:
Wlej bulion ze skrobią do zimnej śmietany i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostały bulion, sól i pieprz i wszystko ponownie wymieszaj. Sos jest gotowy.
Krok 9:
Mokrymi rękami uformuj mielone klopsiki nie większe niż orzech.
Krok 10:
Smaż klopsiki na oleju roślinnym przez około 4-5 minut, aż będą lekko złote, obracając na różne strony. Bardzo ważne jest, aby nie smażyć ich zbyt mocno, ponieważ po upieczeniu w piekarniku ciemnieją jeszcze bardziej i stają się twardsze. I musimy zachować delikatną i soczystą konsystencję. Smażymy klopsiki, ponieważ mięso mielone jest bardzo delikatne, nie ma elementu mocującego, takiego jak ryż, i rozpadnie się podczas pieczenia, jeśli nie zostanie usmażone.
Krok 11:
Ułóż klopsiki w naczyniu do pieczenia w jednym rzędzie. W przypadku tak wielu klopsików pożądany jest duży kształt z niskimi bokami, aby między kawałkami mięsa była niewielka odległość, a cały sos zmieścił się. Jednocześnie same klopsiki powinny być prawie całkowicie pokryte sosem.
Krok 12:
Wlej sos śmietanowy do formy. Umieść klopsiki w piekarniku nagrzanym do 180°C na 25-30 minut. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g