klopsiki w sosie śmietanowym w piekarniku

najsmaczniejsze, delikatne, soczyste, dietetyczne - na każdy dzień! Klopsiki w sosie śmietanowym w piekarniku są przygotowywane z kurczaka i są odpowiednie dla tych, którzy liczą kalorie lub przestrzegają ograniczeń żywieniowych. Jeśli usuniesz pieprz i weź niskotłuszczową śmietanę, danie można podać dziecku od roku!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 14 % 3 g
132 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki w sosie śmietanowym w piekarniku? Zacznij od przygotowania niezbędnych składników z listy. Klopsiki są dietetyczne, dlatego stosuje się chude mięso mielone z kurczaka,ale można wziąć mięso mielone i inne rodzaje. Jeśli potrzebujesz najmniej kalorycznych klopsików, lepiej nie kupować mięsa mielonego, ale samemu zrobić z kilku filetów z kurczaka, odcinając z nich cały tłuszcz i przewijając przez maszynę do mięsa lub siekając w blenderze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z wczorajszej kromki białego chleba odetnij Skórki, zalej miękisz mlekiem i pozostaw do pęcznienia, a następnie dobrze wyciśnij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę. Cebulę można dodać do mielonego mięsa w postaci świeżej lub smażonej. Dodałam świeże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę, sól i pieprz. W razie potrzeby możesz również dodać posiekaną pietruszkę lub koperek do mielonego mięsa, szczyptę papryki, specjalne przyprawy do klopsików lub dań z mięsa mielonego itp. Weź małe jajko na klopsiki, ponieważ może bardzo upłynnić mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Włóż mięso mielone do lodówki na 30-40 minut, aby masa stała się gęstsza, a klopsiki nie rozpadły się podczas gotowania. Jeśli klopsiki nie zachowują kształtu nawet po schłodzeniu, dodaj kilka łyżek kaszy manny do mielonego mięsa. Wchłonie nadmiar wilgoci.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mięso mielone ostygnie, przygotuj sos. Możesz użyć dowolnego bulionu: kurczaka, mięsa lub warzyw. Jeśli nie ma bulionu, możesz go zastąpić zwykłą wodą. Mam śmietanę o zawartości tłuszczu 15%, ale możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W 50 ml zimnego bulionu rozcieńczyć skrobię kukurydzianą. Jeśli masz tylko skrobię ziemniaczaną, dodaj ją o połowę mniej, ponieważ jest silniejsza niż skrobia kukurydziana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej bulion ze skrobią do zimnej śmietany i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostały bulion, sól i pieprz i wszystko ponownie wymieszaj. Sos jest gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mokrymi rękami uformuj mielone klopsiki nie większe niż orzech.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż klopsiki na oleju roślinnym przez około 4-5 minut, aż będą lekko złote, obracając na różne strony. Bardzo ważne jest, aby nie smażyć ich zbyt mocno, ponieważ po upieczeniu w piekarniku ciemnieją jeszcze bardziej i stają się twardsze. I musimy zachować delikatną i soczystą konsystencję. Smażymy klopsiki, ponieważ mięso mielone jest bardzo delikatne, nie ma elementu mocującego, takiego jak ryż, i rozpadnie się podczas pieczenia, jeśli nie zostanie usmażone.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż klopsiki w naczyniu do pieczenia w jednym rzędzie. W przypadku tak wielu klopsików pożądany jest duży kształt z niskimi bokami, aby między kawałkami mięsa była niewielka odległość, a cały sos zmieścił się. Jednocześnie same klopsiki powinny być prawie całkowicie pokryte sosem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej sos śmietanowy do formy. Umieść klopsiki w piekarniku nagrzanym do 180°C na 25-30 minut. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy