klasyczna sałatka z kurczakiem i grzybami

bardzo smaczne, z prostych produktów, jasne, świąteczne! Klasyczna sałatka z kurczakiem i grzybami na każdym stole wygląda bardzo elegancko. Układa się go naprzemiennymi warstwami i składa się z harmonijnie połączonych ze sobą składników. Kompozycję można modyfikować i uzupełniać według własnych upodobań.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 28 % 7 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę z kurczakiem i grzybami? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Dobrze opłucz ziemniaki i marchewkę pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie. Spuść gorącą wodę z gotowych warzyw i pozostaw do ostygnięcia. Ponadto gotuj mięso z kurczaka we wrzącej wodzie przez 30 minut, a jajka przez 7-8 minut. Całkowicie ostudź wszystko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Następnie napełnij go octem na pół wodą, aby był lekko marynowany. Pomoże to usunąć gorycz z cebuli. Obierz ziemniaki i marchewki. Wygodnie jest to zrobić, zdrapując gotowaną skórkę ostrym nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Taką sałatkę można przygotować warstwami lub po prostu wymieszać wszystkie posiekane składniki. Zrobię sałatkę, układając warstwy w pierścieniu. Aby to zrobić, umieść pierścień natychmiast na talerzu do serwowania. Pierwszą warstwą ułożyć gotowane mięso z kurczaka, pokrojone na kawałki. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzyby do sałatki mogą być używane zarówno marynowane, jak i solone. Biorę marynowane pieczarki. Grzyby należy pokroić i ułożyć w następnej warstwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż warstwę marynowanej cebuli na grzybach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż gotowane ziemniaki starte na grubej tarce. Lekko dociśnij warstwę dłonią lub łyżką, aby była mocniejsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj również ugotowane marchewki na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz jajka i zetrzyj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż starty ser ostatnią warstwą. Ostrożnie zdejmij pierścień z sałatki. Wstaw do lodówki na pół godziny do namoczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem udekoruj sałatkę według własnego gustu. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy