Sałatka brzozowa z grzybami i kurczakiem

jasna, kolorowa sałatka na świąteczny stół i nie tylko! Żaden świąteczny stół nie jest kompletny bez żadnych sałatek. A każda gospodyni domowa musi przygotować własną sałatkę, starając się, aby była nie tylko smaczna, ale także oryginalna i piękna. Sałatka Brzozowa w swoim projekcie na pewno nie pozostanie niezauważona. Jest nie tylko interesujący zewnętrznie, ale także świetnie smakuje w swoim składzie. Kurczak i grzyby dobrze się łączą i uzupełniają, dzięki czemu sałatka jest smaczna i sycąca.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 11 % 3 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu, wystarczy gotować przez 25 minut. Odcedź bulion lub użyj go do przygotowania innych potraw, drobno posiekaj schłodzony filet z kurczaka nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby do tej sałatki można użyć dowolnego smaku i obecności: pieczarki leśne lub gotowane, smażone lub marynowane. Z marynowanymi grzybami sałatka smakuje ciekawiej. Marynowane grzyby leśne myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy płynowi całkowicie spłynąć, drobno kroimy grzyby nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Jeśli cebula wydaje się zbyt gorzka, można ją marynować lub zalać wrzącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drugi sposób jest prostszy, ale nie mniej skuteczny. Włóż posiekaną cebulę do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą, pozostaw na kilka minut, spuść wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser może być używany dowolnego rodzaju do smaku i pożądania, najważniejsze jest to, że nie jest miękki. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje jaja kurze, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj na twardo, gotuj jaja kurze na średnim ogniu przez około 20 minut. Lepiej posolić wodę, aby były dobrze oczyszczone ze skorupy. Spuść wodę, napełnij je zimną wodą, ostudź, Wyczyść.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oddziel białka od żółtek, każde z nich pocieramy osobno na średniej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pióro zielonej cebuli, wysusz i drobno posiekaj nożem. Rozłóż sałatkę warstwami, możesz przez pierścień kulinarny lub po prostu na talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pierwsza warstwa to rozdrobniony filet z kurczaka. Smarujemy go majonezem. Posyp posiekanymi marynowanymi grzybami na wierzchu. Ponownie warstwa majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp startym twardym serem, cienką warstwą majonezu. Zaczynamy układać sałatkę. W środku wlej starte żółtko jaja kurzego, wokół wiewiórek. Wykonujemy pień brzozy ze strużki majonezu przez strzykawkę do ciasta. Liście brzozy można ułożyć posiekanym, umytym piórkiem zielonej cebuli. Paski na pniu brzozy można wykonać z czarnych oliwek lub kawałka czarnego chleba. Sałatka jest gotowa. Pozwól mu namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy