skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować dżem z cukinii z pomarańczą? Przygotuj jedzenie. Do tego przepisu lepiej jest użyć młodej cukinii. Ale jeśli masz je bardziej dojrzałe, odetnij je i usuń wszystkie nasiona. Warzywa i owoce dobrze umyć i osuszyć serwetkami. Owoce cytrusowe lepiej umyć szczotką i zalać wrzącą wodą.
Krok 2:
Mam młodą cukinię, ich skóra jest nadal miękka, kroję cukinię bez obierania. Cukinię pokrój w średniej wielkości kostkę. Przenieś pokrojoną cukinię do rondla lub innego naczynia, w którym ugotujesz dżem.
Krok 3:
Z umytych cytryn i pomarańczy zetrzyj skórkę drobną tarką i dodaj do cukinii.
Krok 4:
Z pomarańczy i cytryny odetnij również białą, gęstą skórkę i pokrój same owoce na małe kawałki i dodaj je do cukinii. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie pestki, zarówno pomarańczowe, jak i cytrynowe. Nawet jedna kość może dodać gorycz do gotowego dżemu!
Krok 5:
Napełnij żywność cukrem, odstaw na chwilę, aby sok się wyróżniał. Wymieszaj i ugotuj dżem w dwóch zestawach. Aby to zrobić, zagotuj (koniecznie na małym ogniu) dżem, gotuj przez 2-3 minuty, Jeśli pojawi się piana, usuń ją łyżką cedzakową. Następnie odłącz kuchenkę i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć do temperatury pokojowej. Ponownie zagotuj dżem, gotuj przez 2-3 minuty i ponownie ostudź. Procedurę można powtórzyć do 3 razy.
Krok 6:
Jeśli w przyszłości dżem ma być przechowywany do zimy, to na gorąco umieść go w sterylnych słoikach i zamknij. Sterylizacja nie jest wymagana. Miłego picia herbaty!
możesz urozmaicić ten przepis i spróbować dodać trochę pokruszonych nasion zielonego kardamonu. Dżem nabierze szlachetnego głębokiego smaku, bardzo niezwykłego i egzotycznego.
możesz ugotować dżem z dojrzałej cukinii, a następnie odetnij grubą skórę i usuń nasiona.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g