dżem z cukinii z pomarańczą

z przyjemną kwaskowatością i delikatnym smakiem, niezwykłe, jasne! Dżem z cukinii z pomarańczą można przechowywać do końca zimy. Zachwyci cię nie tylko smakiem, ale także kolorem! Warzywa w nim są tak nasycone aromatami cytrusów, że wydaje się, że cały dżem jest z nich zrobiony!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 18-24 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 36 g
145 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować dżem z cukinii z pomarańczą? Przygotuj jedzenie. Do tego przepisu lepiej jest użyć młodej cukinii. Ale jeśli masz je bardziej dojrzałe, odetnij je i usuń wszystkie nasiona. Warzywa i owoce dobrze umyć i osuszyć serwetkami. Owoce cytrusowe lepiej umyć szczotką i zalać wrzącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mam młodą cukinię, ich skóra jest nadal miękka, kroję cukinię bez obierania. Cukinię pokrój w średniej wielkości kostkę. Przenieś pokrojoną cukinię do rondla lub innego naczynia, w którym ugotujesz dżem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z umytych cytryn i pomarańczy zetrzyj skórkę drobną tarką i dodaj do cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z pomarańczy i cytryny odetnij również białą, gęstą skórkę i pokrój same owoce na małe kawałki i dodaj je do cukinii. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie pestki, zarówno pomarańczowe, jak i cytrynowe. Nawet jedna kość może dodać gorycz do gotowego dżemu!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij żywność cukrem, odstaw na chwilę, aby sok się wyróżniał. Wymieszaj i ugotuj dżem w dwóch zestawach. Aby to zrobić, zagotuj (koniecznie na małym ogniu) dżem, gotuj przez 2-3 minuty, Jeśli pojawi się piana, usuń ją łyżką cedzakową. Następnie odłącz kuchenkę i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć do temperatury pokojowej. Ponownie zagotuj dżem, gotuj przez 2-3 minuty i ponownie ostudź. Procedurę można powtórzyć do 3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli w przyszłości dżem ma być przechowywany do zimy, to na gorąco umieść go w sterylnych słoikach i zamknij. Sterylizacja nie jest wymagana. Miłego picia herbaty!

możesz urozmaicić ten przepis i spróbować dodać trochę pokruszonych nasion zielonego kardamonu. Dżem nabierze szlachetnego głębokiego smaku, bardzo niezwykłego i egzotycznego.
możesz ugotować dżem z dojrzałej cukinii, a następnie odetnij grubą skórę i usuń nasiona.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy