dżem z czarnej porzeczki na zimę

piękne, przydatne, w pośpiechu, najlepsze! Dżem z czarnej porzeczki na zimę, przygotowany według tego przepisu, ma średnią konsystencję, ponieważ nie zawiera wody. Pozwala to na szerokie zastosowanie galaretek do deserów, napojów i wypieków.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 56 g
218 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z czarnej porzeczki na zimę? Przede wszystkim przygotuj słoiki, Wszystko inne nie zajmie dużo czasu. Umyj słoiki sodą oczyszczoną, a następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką w dół, rozłóż pokrywki obok siebie. Włącz piekarnik na 150°c, po osiągnięciu ustawionej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l-15 minut. Przeczytaj o innych metodach pod linkiem pod przepisem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść porzeczki z gałązek, liści, usuń zepsute jagody. Opłucz go pod chłodną bieżącą wodą. Wygodniej jest to zrobić w durszlaku. Następnie pozwól wodzie spłynąć, pozostawiając jagody na chwilę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś jagody do dużej miski. Posyp je cukrem, wymieszaj. Jeśli jagoda jest kwaśna lub leśna, możesz dodać cukier (miałem dość słodki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przebij porzeczki blenderem zanurzeniowym, bardzo przyspiesza proces mielenia. Jeśli tak nie jest, najpierw posiekaj jagodę w maszynce do mięsa, a następnie wymieszaj cukier. Wlej masę do odpowiedniego naczynia do gotowania-emaliowanego lub ze stali nierdzewnej. Miedziana umywalka jest idealna, ale jest to dość rzadka rzecz. Nie bierz naczyń aluminiowych-metal może się utleniać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść dżem na kuchence. Najpierw podgrzej masę na małym ogniu, po całkowitym rozpuszczeniu cukru zwiększ ciepło do średniego i pozwól mu się zagotować. Pamiętaj, aby usunąć piankę z powierzchni i wymieszać, aby równomiernie się rozgrzać. Gotowanie zajmie około 3-5 minut, nie trzeba gotować dłużej. Dżem będzie doskonale przechowywany przez całą zimę, ale pozostanie nie tylko smaczny, ale także zdrowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pianka będzie gęsta i ciemna. Czasami nie jest nawet bardzo widoczny, ale musisz go usunąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorący dżem do ciepłych, suchych, wysterylizowanych słoików. Przekręć je sterylnymi pokrywkami, odwróć i ostudź. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu. Jeśli nie gotujesz go na zimę, pozwól dżemowi ostygnąć bez przykrycia słoika (dżem bardzo szybko się utwardza), a następnie przykryj dowolną sterylną pokrywką i przechowuj w lodówce.

z tej ilości produktów uzyskuje się około 700 ml dżemu - galaretki.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy