skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z czarnej porzeczki na zimę? Przede wszystkim przygotuj słoiki, Wszystko inne nie zajmie dużo czasu. Umyj słoiki sodą oczyszczoną, a następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką w dół, rozłóż pokrywki obok siebie. Włącz piekarnik na 150°c, po osiągnięciu ustawionej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l-15 minut. Przeczytaj o innych metodach pod linkiem pod przepisem.
Krok 2:
Oczyść porzeczki z gałązek, liści, usuń zepsute jagody. Opłucz go pod chłodną bieżącą wodą. Wygodniej jest to zrobić w durszlaku. Następnie pozwól wodzie spłynąć, pozostawiając jagody na chwilę.
Krok 3:
Przenieś jagody do dużej miski. Posyp je cukrem, wymieszaj. Jeśli jagoda jest kwaśna lub leśna, możesz dodać cukier (miałem dość słodki).
Krok 4:
Przebij porzeczki blenderem zanurzeniowym, bardzo przyspiesza proces mielenia. Jeśli tak nie jest, najpierw posiekaj jagodę w maszynce do mięsa, a następnie wymieszaj cukier. Wlej masę do odpowiedniego naczynia do gotowania-emaliowanego lub ze stali nierdzewnej. Miedziana umywalka jest idealna, ale jest to dość rzadka rzecz. Nie bierz naczyń aluminiowych-metal może się utleniać.
Krok 5:
Umieść dżem na kuchence. Najpierw podgrzej masę na małym ogniu, po całkowitym rozpuszczeniu cukru zwiększ ciepło do średniego i pozwól mu się zagotować. Pamiętaj, aby usunąć piankę z powierzchni i wymieszać, aby równomiernie się rozgrzać. Gotowanie zajmie około 3-5 minut, nie trzeba gotować dłużej. Dżem będzie doskonale przechowywany przez całą zimę, ale pozostanie nie tylko smaczny, ale także zdrowy.
Krok 6:
Pianka będzie gęsta i ciemna. Czasami nie jest nawet bardzo widoczny, ale musisz go usunąć.
Krok 7:
Wlej gorący dżem do ciepłych, suchych, wysterylizowanych słoików. Przekręć je sterylnymi pokrywkami, odwróć i ostudź. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu. Jeśli nie gotujesz go na zimę, pozwól dżemowi ostygnąć bez przykrycia słoika (dżem bardzo szybko się utwardza), a następnie przykryj dowolną sterylną pokrywką i przechowuj w lodówce.
z tej ilości produktów uzyskuje się około 700 ml dżemu - galaretki.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g