skład / składniki
metoda gotowania
1. Umieść wodę do gotowania spaghetti. Jak się zagotuje-sól (Standard to 1 łyżeczka. sól na 1 litr wody, ale jednocześnie weź pod uwagę zasolenie sosu).
2. Sos pesto można wziąć w sklepie, ale domowy, jak zawsze, jest bardziej naturalny, smaczniejszy i tańszy. Złożyć do miski blendera drobno startego parmezanu, orzechów włoskiej sosny pinii (można je zastąpić sosną), posiekanego ząbka czosnku, grubo posiekanej bazylii i oliwy z oliwek. Zmiel wszystko do pożądanej konsystencji-od kawałków po gładką pastę, jak chcesz. Spróbuj soli i innych smaków. Dostosuj w razie potrzeby.
3. Wrzuć gotowe spaghetti do durszlaka (zostaw trochę wody), dodaj spaghetti do sosu (lub odwrotnie, ale robią to bardzo rzadko). Wymieszać.
4. Podawaj, zwijając spaghetti w ślimaka. Udekoruj bazylią, orzechami i serem.
Buon appetito!
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g