skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie galaretki to prosta czynność, z którą poradzi sobie nawet niedoświadczona Gospodyni domowa. Ale co odróżnia go od zwykłego kompotu? Oprócz przyjemnej delikatnej tekstury, którą uwielbiają dzieci, galaretka jest dobra dla żołądka i można ją uznać nie tylko za napój, ale za pełnowartościowy deser owocowy.
zaczynamy gotować galaretkę od przygotowania suszonych owoców. Najpierw należy je dobrze spłukać wodą. Jeśli suszenie zostało zebrane niezależnie i masz pewność co do jego czystości, spłucz raz. Jeśli suszone owoce zostały zakupione w sklepie lub na rynku, lepiej zalać je ciepłą wodą przez krótki czas, a następnie spłukać jeszcze kilka razy. To z pewnością pozbędzie się brudu, który dostał się podczas zbierania.
przygotowane suszone owoce wkładamy do rondla, dodajemy cukier i zalewamy wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować przez 20 minut przy średniej intensywności płomienia. Pod koniec procesu gotowania pozostawiamy powstały kompot do ostygnięcia.
podczas gdy kompot schładza się do temperatury, która zapewnia jego bezpieczną transfuzję, robimy skrobię. Należy go rozcieńczyć osobno w zimnej wodzie. Wlej skrobię do wody i dobrze wymieszaj widelcem, aby nie pozostały grudki.
kompot z suszonych owoców jest filtrowany przez sito lub durszlak, wracamy do rondla. Wlej wodę ze skrobią do kompotu cienkim strumieniem, ciągle mieszając mieszaninę widelcem. Stawiamy przyszłą galaretkę z suszonych owoców na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Nie ma potrzeby gotowania galaretki przez długi czas. Gdy tylko ciecz się zagotuje, możesz ją wyłączyć. Jest to konieczne, aby skrobia była warzona, a jej smak nie był odczuwalny w gotowej galarecie.
gdy galaretka jest gotowa, wlej ją do karafki i dodaj kilka cytrynowych pierścieni. Podawaj lekko schłodzone lub całkowicie zimne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g