skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z granatów, orzechów włoskich i kurczaka? przygotuj do tego niezbędne składniki. Dobrze opłucz ziemniaki z brudu i gotuj bez obierania. Gotuj we wrzącej wodzie do miękkości. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź ziemniaki. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut, a następnie schłodź je w zimnej wodzie.
Krok 2:
Gotuj filet z kurczaka, aż będzie gotowy. Zanurz go we wrzącej wodzie i gotuj przez 20 minut, lekko soląc. Kurczak na sałatkę musi być schłodzony. Obierz ugotowane ziemniaki i jajka. Następnie obierz świeżą cebulę i marchewkę.
Krok 3:
Posiekaj orzechy włoskie nożem i smaż na suchej patelni, aż pojawi się charakterystyczny aromat. Wlej smażone orzechy na talerz i ostudź.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę i usmaż dodając niewielką ilość oleju roślinnego. Smażona cebula stanie się bardziej miękka i półprzezroczysta. Możesz poczekać, aż stanie się lekko złoty. Schłodzić cebulę.
Krok 5:
Rozłożymy sałatkę warstwami. Ustaw pierścień do serwowania na talerzu i ułóż pierwszą warstwę startych ziemniaków. Dociśnij go trochę, aby warstwa stała się gęstsza. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne majonezem.
Krok 6:
Przetrzyj świeże marchewki na drobnej lub średniej tarce i ułóż drugą warstwę sałatki.
Krok 7:
Pokrój mięso z kurczaka w drobną kostkę. Włóż kurczaka i smażoną cebulę do formy.
Krok 8:
Zetrzyj jajka. Ułóż warstwę jajek i warstwę orzechów włoskich.
Krok 9:
Obierz Jabłko, zetrzyj na grubej tarce i ułóż w następnej warstwie. Ostatnią warstwą będą ziarna granatu.
Krok 10:
Zdejmij pierścień do serwowania z gotowej sałatki. Przed podaniem pozostaw sałatkę na chwilę i ostudź w lodówce. Miłego poczęstunku!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g