Sałatka z orzechami włoskimi i kurczakiem z granatów

Puff, jasny i piękny, na świąteczny stół! Sałatka z granatami, orzechami włoskimi i kurczakiem ma ciekawy skład produktów. Jest ich wiele, ale wszystkie łączą się w smaku i doskonale się uzupełniają. Na stole sałatka wygląda spektakularnie i jest spożywana jako pierwsza!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 32 % 9 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z granatów, orzechów włoskich i kurczaka? przygotuj do tego niezbędne składniki. Dobrze opłucz ziemniaki z brudu i gotuj bez obierania. Gotuj we wrzącej wodzie do miękkości. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź ziemniaki. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut, a następnie schłodź je w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj filet z kurczaka, aż będzie gotowy. Zanurz go we wrzącej wodzie i gotuj przez 20 minut, lekko soląc. Kurczak na sałatkę musi być schłodzony. Obierz ugotowane ziemniaki i jajka. Następnie obierz świeżą cebulę i marchewkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy włoskie nożem i smaż na suchej patelni, aż pojawi się charakterystyczny aromat. Wlej smażone orzechy na talerz i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę i usmaż dodając niewielką ilość oleju roślinnego. Smażona cebula stanie się bardziej miękka i półprzezroczysta. Możesz poczekać, aż stanie się lekko złoty. Schłodzić cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłożymy sałatkę warstwami. Ustaw pierścień do serwowania na talerzu i ułóż pierwszą warstwę startych ziemniaków. Dociśnij go trochę, aby warstwa stała się gęstsza. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przetrzyj świeże marchewki na drobnej lub średniej tarce i ułóż drugą warstwę sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój mięso z kurczaka w drobną kostkę. Włóż kurczaka i smażoną cebulę do formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj jajka. Ułóż warstwę jajek i warstwę orzechów włoskich.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz Jabłko, zetrzyj na grubej tarce i ułóż w następnej warstwie. Ostatnią warstwą będą ziarna granatu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij pierścień do serwowania z gotowej sałatki. Przed podaniem pozostaw sałatkę na chwilę i ostudź w lodówce. Miłego poczęstunku!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy