skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę grzybową z ryżem? Przygotuj wszystkie składniki. Do przygotowania zupy można użyć zarówno ryżu długoziarnistego, jak i okrągłodennego. Wybierając rodzaj ryżu, skup się na swoich preferencjach smakowych. Weź małą cebulę i marchewkę, ponieważ sama zupa ma niewielką objętość. Jako zioła możesz użyć kopru, pietruszki lub zielonej cebuli.
Krok 2:
Przygotuj pieczeń w klasyczny sposób. Obierz cebulę i pokrój w kostkę, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Przygotowane warzywa przełożyć na patelnię, dodać trochę oleju roślinnego i lekko smażyć warzywa do miękkości. Nie ma potrzeby smażenia warzyw.
Krok 3:
Kilkakrotnie spłucz ryż pod wodą. Woda powinna być czysta. Spłukany ryż przełożyć do rondla, zalać wodą i podpalić. Doprowadź wodę do wrzenia, dopraw solą, zmniejsz ogień i gotuj ryż do połowy ugotowany.
Krok 4:
Obieraczką do warzyw obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę lub kostki, a gdy ryż będzie w połowie ugotowany, dodaj ziemniaki do bulionu.
Krok 5:
Umyj pieczarki pod bieżącą wodą, w razie potrzeby usuń "spódnicę". Pokrój grzyby w dowolny sposób: talerze, kostki lub w dowolnej kolejności.
Krok 6:
Gdy ziemniaki są praktycznie gotowe, przenieś pokrojone pieczarki na patelnię. Gotuj grzyby przez kilka minut.
Krok 7:
Następnie dodaj smażoną cebulę i marchewkę, włóż liść laurowy. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, po czym wyłącz ogrzewanie i pozostaw zupę na chwilę pod zamkniętą pokrywką, aby nasyciła się smakami.
Krok 8:
W tym czasie umyj warzywa, osusz je i drobno posiekaj. Gotową gorącą zupę wlać do talerzy, posypać ziołami i podawać.
dla tych, którzy są na diecie, polecam dodać do zupy nieprażoną cebulę i marchewkę, a wtedy zupa bez smażenia będzie również przydatna. Dobrze nasyci ciało i przez długi czas zaspokoi głód.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g