zupa grzybowa z ryżem

bogaty, chudy, jasny i sycący! Zaletą tej zupy grzybowej z ryżem jest to, że nie jest sezonowa. Pieczarki sprzedawane są w sklepach przez cały rok. Danie docenią również wegetarianie, ponieważ jest dość obfite i smaczne. A posiekane warzywa nadadzą zupie świeżości.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
37 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grzybową z ryżem? Przygotuj wszystkie składniki. Do przygotowania zupy można użyć zarówno ryżu długoziarnistego, jak i okrągłodennego. Wybierając rodzaj ryżu, skup się na swoich preferencjach smakowych. Weź małą cebulę i marchewkę, ponieważ sama zupa ma niewielką objętość. Jako zioła możesz użyć kopru, pietruszki lub zielonej cebuli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj pieczeń w klasyczny sposób. Obierz cebulę i pokrój w kostkę, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Przygotowane warzywa przełożyć na patelnię, dodać trochę oleju roślinnego i lekko smażyć warzywa do miękkości. Nie ma potrzeby smażenia warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kilkakrotnie spłucz ryż pod wodą. Woda powinna być czysta. Spłukany ryż przełożyć do rondla, zalać wodą i podpalić. Doprowadź wodę do wrzenia, dopraw solą, zmniejsz ogień i gotuj ryż do połowy ugotowany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obieraczką do warzyw obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę lub kostki, a gdy ryż będzie w połowie ugotowany, dodaj ziemniaki do bulionu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pieczarki pod bieżącą wodą, w razie potrzeby usuń "spódnicę". Pokrój grzyby w dowolny sposób: talerze, kostki lub w dowolnej kolejności.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ziemniaki są praktycznie gotowe, przenieś pokrojone pieczarki na patelnię. Gotuj grzyby przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj smażoną cebulę i marchewkę, włóż liść laurowy. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, po czym wyłącz ogrzewanie i pozostaw zupę na chwilę pod zamkniętą pokrywką, aby nasyciła się smakami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie umyj warzywa, osusz je i drobno posiekaj. Gotową gorącą zupę wlać do talerzy, posypać ziołami i podawać.

dla tych, którzy są na diecie, polecam dodać do zupy nieprażoną cebulę i marchewkę, a wtedy zupa bez smażenia będzie również przydatna. Dobrze nasyci ciało i przez długi czas zaspokoi głód.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy