zupa grochowa z wędzonymi udkami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
umyj groszek, zalej wodą i pozostaw na 2-3 godziny.
spuść wodę, ponownie wlej odpowiednią ilość wody, podpal i gotuj do miękkości (groszek zacznie się gotować).
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Włóż do rondla, wymieszaj.
obierz ziemniaki i pokrój na małe kawałki. Umieść go na patelni z groszkiem i warzywami.
uwolnij wędzoną udko z kości, pokrój.
gdy woda w garnku się zagotuje, dodaj mięso. Sól i pieprz. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe.
podawaj posypane posiekanymi świeżymi ziołami do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wędzone udka - 220 kcal/100g