skład / składniki
metoda gotowania
1. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wskazane jest, aby pokroić warzywa na mniejsze-chociaż podstawa nadal gotuje się przez długi czas-ponad godzinę, duże kawałki marchwi mogą zachować sztywność na środku nawet po długim gotowaniu.
2. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny i ułóż obrane krewetki. Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez około 4 minuty. Powinny się lekko zrumienić. Następnie przenieś krewetki na talerz.
!!! Nie możesz w ogóle dodawać obranych krewetek, pełnią raczej rolę dekoracji w zupie. Dlatego zwykle zupa Bisk jest przygotowywana tylko z obierek, które pozostają po ugotowaniu innych potraw.
3. Na patelnię włożyć cebulę, marchewkę i krewetki. Smażyć, mieszając, 3 minuty.
4. Wlej 400 ml wody i wina do rondla. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 1 godzinę i 20 minut, od czasu do czasu mieszając masę. W tym czasie warzywa gotują się i można je łatwo zamienić w puree.
5. Przetrzyj powstałą mieszaninę przez sito, odcinając czyszczenie krewetek od reszty masy. Otrzymasz półlepką aromatyczną masę.
6. Wlej zupę z powrotem do garnka i podpal. Ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.
7. W międzyczasie podgrzej śmietanę, ale nie gotuj.
8. W cienkim strumieniu, ciągle mieszając, wlej gorącą śmietanę, dopraw zupę solą i pieprzem i natychmiast zdejmij z ognia.
9. Wlej zupę do misek, dodając do każdej z nich smażone krewetki i udekoruj bazylią.
smacznego!
ta zupa może być zrobiona nie tylko ze skorupek krewetek. Odpowiednie są również pozostałości homarów, krabów, raków, homarów i innych skorupiaków o podobnym smaku.
ta zupa jest konsystencją czegoś pomiędzy zupą puree a zwykłym bulionem. Jest dość płynny, nie tak lepki, więc zwykle podaje się go wlewając do zwykłej filiżanki. Oznacza to, że nie tyle je się, co pije.
oryginalna porcja i smak z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom owoców morza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g