Zupa biszkoptowa z krewetkami klasyczna

biszkopt podaje się w filiżance lub bulionie z dwoma uchwytami. Znani szefowie kuchni i kucharze z doświadczeniem często mówią o tym, że niektórych zużytych produktów nie trzeba wyrzucać. Dotyczy to w pełni obierania krewetek, ponieważ można z nich przygotować bazę do aromatycznej francuskiej zupy Bisk.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 18 % 3 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wskazane jest, aby pokroić warzywa na mniejsze-chociaż podstawa nadal gotuje się przez długi czas-ponad godzinę, duże kawałki marchwi mogą zachować sztywność na środku nawet po długim gotowaniu.

2. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny i ułóż obrane krewetki. Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez około 4 minuty. Powinny się lekko zrumienić. Następnie przenieś krewetki na talerz.

!!! Nie możesz w ogóle dodawać obranych krewetek, pełnią raczej rolę dekoracji w zupie. Dlatego zwykle zupa Bisk jest przygotowywana tylko z obierek, które pozostają po ugotowaniu innych potraw.

3. Na patelnię włożyć cebulę, marchewkę i krewetki. Smażyć, mieszając, 3 minuty.

4. Wlej 400 ml wody i wina do rondla. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 1 godzinę i 20 minut, od czasu do czasu mieszając masę. W tym czasie warzywa gotują się i można je łatwo zamienić w puree.

5. Przetrzyj powstałą mieszaninę przez sito, odcinając czyszczenie krewetek od reszty masy. Otrzymasz półlepką aromatyczną masę.

6. Wlej zupę z powrotem do garnka i podpal. Ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.

7. W międzyczasie podgrzej śmietanę, ale nie gotuj.

8. W cienkim strumieniu, ciągle mieszając, wlej gorącą śmietanę, dopraw zupę solą i pieprzem i natychmiast zdejmij z ognia.

9. Wlej zupę do misek, dodając do każdej z nich smażone krewetki i udekoruj bazylią.

smacznego!

ta zupa może być zrobiona nie tylko ze skorupek krewetek. Odpowiednie są również pozostałości homarów, krabów, raków, homarów i innych skorupiaków o podobnym smaku.

ta zupa jest konsystencją czegoś pomiędzy zupą puree a zwykłym bulionem. Jest dość płynny, nie tak lepki, więc zwykle podaje się go wlewając do zwykłej filiżanki. Oznacza to, że nie tyle je się, co pije.

oryginalna porcja i smak z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom owoców morza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy