skład / składniki
metoda gotowania
możesz gotować w ten sposób dowolny groszek-żółty, zielony, cały, posiekany... Aby groszek był dobrze ugotowany, należy go moczyć przez 5 godzin, nie więcej, w przeciwnym razie smak gotowego dania może się pogorszyć. Czasami trudno jest obliczyć czas, aby spełnić ten warunek. Zaletą tego przepisu jest to, że przy tej metodzie gotowania groszek nie musi być wcześniej moczony. Będzie doskonale ugotowany bez moczenia i będzie delikatny w smaku.
więc umyj groszek pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Po przeniesieniu groszku do miski multicookera-szybkowaru. Wlej tam każdy rafinowany olej roślinny, wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj niewielką ilość soli. W razie potrzeby na tym etapie możesz również dodać przyprawy do smaku (wygodnie jest użyć gotowej mieszanki sklepowej).
zagotuj określoną ilość wody, napełnij ją groszkiem. Zasadniczo możesz wlać groszek zimną wodą, po prostu w tym przypadku proces potrwa nieco dłużej. Następnie zamykamy Multicooker-Szybkowar pokrywką i włączamy tryb "groszek" ("gaszenie"), ustawiamy czas - 45 minut.
podczas przygotowywania owsianki grochowej robimy swoje i czekamy na sygnał zakończenia programu. Kiedy zabrzmi, odczekaj 5 minut i zwolnij ciśnienie. Jeśli nie spieszymy się, możesz poczekać, aż para powoli wyjdzie sama. Po otwarciu pokrywki wymieszaj owsiankę, włóż masło i ponownie wymieszaj. Czekamy, aż trochę ostygnie i stanie się grubszy.
gotową owsiankę układamy na porcjach, dekorujemy do smaku, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy orzechami lub nasionami. Bardzo smaczne, jeśli uzupełnisz owsiankę kawałkami mięsa lub grzybów smażonych z cebulą i marchewką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g