owsianka grochowa w szybkowarze wolnowarowym

idealne drugie danie z groszku dla całej rodziny. Owsianka grochowa w wolnym szybkowarze gotuje się znacznie szybciej i łatwiej niż na kuchence. Groszek dobrze się gotuje, okazuje się niezwykle aromatyczny i delikatny w konsystencji. Główną zaletą gotowania owsianki w ten sposób jest to, że groszek nie musi być wcześniej moczony. Jest to bardzo wygodne i znacznie oszczędza czas.
Anastasiya╬Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 59 % 16 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

możesz gotować w ten sposób dowolny groszek-żółty, zielony, cały, posiekany... Aby groszek był dobrze ugotowany, należy go moczyć przez 5 godzin, nie więcej, w przeciwnym razie smak gotowego dania może się pogorszyć. Czasami trudno jest obliczyć czas, aby spełnić ten warunek. Zaletą tego przepisu jest to, że przy tej metodzie gotowania groszek nie musi być wcześniej moczony. Będzie doskonale ugotowany bez moczenia i będzie delikatny w smaku.

więc umyj groszek pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Po przeniesieniu groszku do miski multicookera-szybkowaru. Wlej tam każdy rafinowany olej roślinny, wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj niewielką ilość soli. W razie potrzeby na tym etapie możesz również dodać przyprawy do smaku (wygodnie jest użyć gotowej mieszanki sklepowej).

zagotuj określoną ilość wody, napełnij ją groszkiem. Zasadniczo możesz wlać groszek zimną wodą, po prostu w tym przypadku proces potrwa nieco dłużej. Następnie zamykamy Multicooker-Szybkowar pokrywką i włączamy tryb "groszek" ("gaszenie"), ustawiamy czas - 45 minut.

podczas przygotowywania owsianki grochowej robimy swoje i czekamy na sygnał zakończenia programu. Kiedy zabrzmi, odczekaj 5 minut i zwolnij ciśnienie. Jeśli nie spieszymy się, możesz poczekać, aż para powoli wyjdzie sama. Po otwarciu pokrywki wymieszaj owsiankę, włóż masło i ponownie wymieszaj. Czekamy, aż trochę ostygnie i stanie się grubszy.

gotową owsiankę układamy na porcjach, dekorujemy do smaku, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy orzechami lub nasionami. Bardzo smaczne, jeśli uzupełnisz owsiankę kawałkami mięsa lub grzybów smażonych z cebulą i marchewką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy