skład / składniki
metoda gotowania
aby ser był smaczny, mleko należy wziąć domowe, dość tłuste. Jeśli mleko jest używane w sklepie, musisz być przygotowany na to, że ser może nie działać. Każdy zakwas nadaje się do sera - można je kupić w obfitości na wyspecjalizowanych stronach, można je również znaleźć w dużych supermarketach. Podpuszczka jest również kupowana w specjalnych miejscach. Zarówno Starter, jak i enzym należy przyjmować w ilości wskazanej w instrukcjach (biorąc pod uwagę, że mleko będzie 12 litrów).
mleko można gotować lub nie - to kwestia osobistych preferencji.
podgrzej mleko do 36-37 stopni Celsjusza, nie wyżej. Jeśli mleko nagle się przegrzeje, musisz pozwolić mu ostygnąć do pożądanej temperatury. Jeśli mleko się zagotuje, po prostu czekamy, aż ostygnie.
po osiągnięciu temperatury wlej starter do mleka. Nie mieszaj od razu, poczekaj kilka minut, a następnie delikatnie mieszaj. Pozostaw mleko z zakwasem na pół godziny. Pod pokrywą.
w tym czasie wymieszaj podpuszczkę z niewielką ilością wody. Wlej mieszaninę do mleka, ponownie delikatnie wymieszaj. Odstawiamy mleko na 45 minut. Jeśli mleko się zagotowało, czas należy zwiększyć o kolejne 15-20 minut. W tym czasie skrzep powinien stać się dość gęsty w konsystencji - kroimy go w duże kostki.
Włącz piec, ogrzewanie jest minimalne, podpalamy garnek z mlekiem. Podgrzewaj mleko przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Temperatura nie powinna przekraczać 42 stopni. Kiedy minie ten czas, odsącz serwatkę, pozostawiając około jednej trzeciej.
przenosimy przyszły ser w specjalne kształty warstwami. Na tym etapie dodaj przyprawy, posiekane warzywa, kawałki warzyw. Na przykład kawałki papryki lub chili, jeśli chcesz bardziej pikantnego smaku.
następnie ser zostanie ugotowany w łaźni wodnej. W tym celu wlej wodę do dużego rondla, zainstaluj ruszt i umieść formę z serem. Przykryj patelnię pokrywką. Temperatura wody powinna wynosić 50 stopni Celsjusza. Gotuj ser w łaźni wodnej przez 1,5 godziny, obracając ser na drugą stronę co 30 minut.
po ser pozostaje do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez 3 godziny. Co godzinę ponownie obracamy ser na drugą stronę.
następnym krokiem jest solenie sera. Aby to zrobić, przygotujemy solankę, mieszając wszystkie wskazane składniki. Gdy sól rozpuści się w wodzie, włóż ser do powstałej solanki. Sól ser, obliczając czas solenia według następującego wzoru: 3 godziny na każde 500 gramów sera.
następnie wyjmij ser z solanki, wytrzyj czystą bawełnianą szmatką i przenieś do odpowiedniego pojemnika. Duży plastikowy pojemnik wystarczy. Wkładamy pojemnik do lodówki na 5 dni. Codziennie ponownie przecieramy ser szmatką, dopiero teraz zwilżoną solanką, a następnie suchą. Za każdym razem po wytarciu wkładamy główkę sera do pojemnika na różne boki.
ser jest gotowy do degustacji, ale nie psuje się przez rok, z każdym miesiącem dojrzewania staje się smaczniejszy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g