skład / składniki
metoda gotowania
1. Wieczorem wcześniej spłucz czerwoną fasolę i zalej ją czystą wodą. Pozostaw fasolę w tej pozycji na całą noc, co najmniej 8 godzin, ale możesz więcej.
2. Następnego dnia odcedź i przenieś fasolę na patelnię. Zalej nową czystą wodą i gotuj rośliny strączkowe na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedź fasolę i ostudź do temperatury pokojowej.
3. Dokładnie opłucz kapustę pekińską pod bieżącą wodą i spuść wodę. Pozwól mu trochę wyschnąć lub wysuszyć w specjalnej suszarce do sałatek. Następnie drobno posiekaj.
4. Opłucz pomidory koktajlowe pod zimną wodą, wytrzyj ręcznikami papierowymi i pokrój na ćwiartki wzdłuż lub na połówki.
5. Opłucz ogórek, wytrzyj do sucha i pokrój w kostkę.
6. Obierz czerwoną cebulę, opłucz i wytrzyj. Następnie drobno posiekaj.
7. W dużej misce wymieszaj wszystkie przygotowane warzywa i fasolę.
8. Przygotuj sos sałatkowy, do czego:
- dokładnie opłucz warzywa (miętę i kolendrę) pod wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie pokrój świeżą kolendrę i miętę tak drobno, jak to możliwe;
- obierz czosnek i posiekaj, przepuszczając przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce;
- w moździerzu zmielić posiekane warzywa i czosnek;
- wlej powstałą masę niskotłuszczowym jogurtem bez dodatków i wlej trochę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (jest bardziej aromatyczna i najbardziej nadaje się do sałatek), dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny;
- dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu sałatkowego. Aby uzyskać dokładniejszy wynik, możesz ubić dressing w blenderze.
9. Spróbuj dressingu i dostosuj jego smak do woli, dodając do niego sól morską i czarny pieprz.
przed podaniem sałatki napełnij ją przygotowanym dressingiem i możesz rozpocząć degustację!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g