Sałatka z fasoli i kapusty pekińskiej i ogórka

spróbuj przygotować lekką przekąskę dla siebie i rodziny! Sałatka z fasolą i kapustą pekińską i ogórkiem jest przykładem bardzo lekkiego, ale pożywnego dania na przekąskę w porze lunchu. Obfitość warzyw i ziół sprawia, że ta sałatka jest bardzo korzystna dla organizmu. Czerwona fasola dodaje sytości potrawie.
☺ModnicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 55 % 6 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 30 min

1. Wieczorem wcześniej spłucz czerwoną fasolę i zalej ją czystą wodą. Pozostaw fasolę w tej pozycji na całą noc, co najmniej 8 godzin, ale możesz więcej.

2. Następnego dnia odcedź i przenieś fasolę na patelnię. Zalej nową czystą wodą i gotuj rośliny strączkowe na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedź fasolę i ostudź do temperatury pokojowej.

3. Dokładnie opłucz kapustę pekińską pod bieżącą wodą i spuść wodę. Pozwól mu trochę wyschnąć lub wysuszyć w specjalnej suszarce do sałatek. Następnie drobno posiekaj.

4. Opłucz pomidory koktajlowe pod zimną wodą, wytrzyj ręcznikami papierowymi i pokrój na ćwiartki wzdłuż lub na połówki.

5. Opłucz ogórek, wytrzyj do sucha i pokrój w kostkę.

6. Obierz czerwoną cebulę, opłucz i wytrzyj. Następnie drobno posiekaj.

7. W dużej misce wymieszaj wszystkie przygotowane warzywa i fasolę.

8. Przygotuj sos sałatkowy, do czego:

- dokładnie opłucz warzywa (miętę i kolendrę) pod wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie pokrój świeżą kolendrę i miętę tak drobno, jak to możliwe;

- obierz czosnek i posiekaj, przepuszczając przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce;

- w moździerzu zmielić posiekane warzywa i czosnek;

- wlej powstałą masę niskotłuszczowym jogurtem bez dodatków i wlej trochę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (jest bardziej aromatyczna i najbardziej nadaje się do sałatek), dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny;

- dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu sałatkowego. Aby uzyskać dokładniejszy wynik, możesz ubić dressing w blenderze.

9. Spróbuj dressingu i dostosuj jego smak do woli, dodając do niego sól morską i czarny pieprz.

przed podaniem sałatki napełnij ją przygotowanym dressingiem i możesz rozpocząć degustację!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy