skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzoną kiełbasą i pomidorami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Obierz kiełbasę z zewnętrznej skorupy, umyj i osusz pomidory i zioła. Włóż jajka do rondla, zalej wodą i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8 do 10 minut. Napełnij zimną wodą i całkowicie ostudź.
Krok 2:
Pokrój kiełbasę w średnią kostkę. Jeśli nie lubisz takiego cięcia, możesz pokroić w paski. Wędzoną kiełbasę można wziąć według własnego gustu, może to być wędzona na surowo. Włóż kiełbasę do miski.
Krok 3:
Pokrój pomidora w kostkę, nieco większą niż kiełbasa i dodaj do miski z kiełbasą. Pomidor musi być mocny, pożądane jest, aby w środku było minimum nasion. W razie potrzeby można je po prostu usunąć, ale zwykle nie przeszkadzają.
Krok 4:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Cebulę można wziąć nie tylko zwykłą cebulę, ale także czerwoną lub białą. Jeśli jest tylko cebula i jest bardzo ostra, zalej ją wrzącą wodą i pozwól wodzie spłynąć. Dodaj cebulę do miski z sałatką.
Krok 5:
Schłodzone jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Dodaj je do miski z kiełbasą i warzywami. Nigdy nie wkładaj do sałatki ciepłych lub gorących potraw, bardzo szybko się psuje.
Krok 6:
Posiekaj warzywa i dodaj do sałatki. Używam pietruszki, ale możesz wziąć dowolne warzywa według własnego gustu.
Krok 7:
Wymieszaj sałatkę, aż składniki zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 8:
Ułóż sałatkę w porcjowanych salaterkach, dodaj majonez, udekoruj ziołami, solą i podawaj. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego.
do tej sałatki można dodać świeży ogórek, jaja kurze zastąpić przepiórczymi. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Zamiast jednego rodzaju kiełbasy możesz wziąć kilka.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g