Zupa grochowa z klopsikami

pyszna, bogata i pożywna zupa na lunch lub kolację! Obiadu lub kolacji nie można nazwać kompletnym i satysfakcjonującym bez zupy w jego składzie. Zupa grochowa z klopsikami może być do tego najlepszą opcją. Bogata, obfita i wysokokaloryczna zupa długo nasyci organizm. Do tej zupy można użyć mięsa lub drobiu do woli, regulując w ten sposób zawartość kalorii i wartość odżywczą Dania. Jednak groszek, aby dobrze się ugotował i stał się miękki i smaczny, lepiej moczyć go przez kilka godzin, nawet jeśli używa się łuskanego groszku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 44 % 7 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

gotowanie składników. Groszek myjemy wstępnie w kilku wodach, aż stanie się przezroczysty. Napełnij go wodą i pozostaw na kilka godzin. W tym czasie groszek lekko puchnie. Spuść wodę, przenieś groszek na patelnię i napełnij czystą wodą, podpal.
obierz cebulę i marchewkę, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i marchewkę, smaż, aż warzywa lekko się zrumienią. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w małe kostki.
mięso mielone można wziąć gotowe, w razie potrzeby mięso lub lżejsze z mięsa drobiowego (kurczak, indyk) lub można je samodzielnie owinąć ze świeżego mięsa. Wtedy zupa okaże się jeszcze smaczniejsza i zdrowsza, bez zbędnych zanieczyszczeń. Zupa grochowa dobrze sprawdza się w bulionie z mielonym mięsem wieprzowym i wołowym, ta zupa jest bardziej bogata, o bogatym smaku. Do mięsa mielonego dodaj sól i zmielony czarny pieprz na szczyptę, aby klopsiki nie były mdłe w zupie.
dodaj ziemniaki i smażenie warzyw do gotowanego bulionu z groszkiem, gotuj przez około 20 minut na małym ogniu. Następnie łyżeczką bierzemy mięso mielone i wrzucamy do wrzącego bulionu, mieszając łyżką, aby klopsiki nie przykleiły się do dna garnka. Dodaj sól, czarny pieprz i liść laurowy do garnka z zupą. Gotuj zupę przez około 20 minut. Wyłącz ogień, pozostaw zupę pod pokrywką na pół godziny, aby dobrze się zaparzyła. Podawaj zupę grochową z klopsikami z krakersami i kwaśną śmietaną lub majonezem, jak chcesz.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy