skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę bezglutenową? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Możesz wziąć mąkę, która nie zawiera glutenu (amarant, soja, ciecierzyca, gryka). Lekko podgrzej wodę.
Krok 2:
W 50 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier. Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut, aby drożdże się aktywowały i utworzyły piankową czapkę na powierzchni.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę ryżową i kukurydzianą, przesiej przez sito.
Krok 4:
Do wyrabiania ciasta weź wygodny pojemnik. W pozostałej wodzie rozpuść sól, wlej mieszaninę drożdży, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przesianą mieszankę mąki. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami.
Krok 7:
Ciasto jest bardzo delikatne, lekko przyklejone do dłoni. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Krok 8:
Do nadzienia można użyć dowolnej żywności bezglutenowej. Wziąłem domowy sos pomidorowy. Mozzarellę można zastąpić parmezanem, cheddarem lub fetą. Zamiast oliwy z oliwek nadaje się każda bezwonna roślina. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste, aby po pokrojeniu zachowały swój kształt.
Krok 9:
Gotuj filet z kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, ostudź.
Krok 10:
Podczas proofingu ciasto prawie się nie podniesie, tylko trochę stanie się bardziej puszyste w dotyku. Nasmaruj pergamin olejem, uformuj z ciasta okrągłą podstawę o grubości około 0,5 cm takie ciasto nie ma lepkich i elastycznych właściwości, więc wygodniej jest to zrobić rękami, a nie wałkiem do ciasta. Posmaruj powierzchnię ciasta oliwą z oliwek.
Krok 11:
Nałóż sos pomidorowy, posyp bazylią. Weź dowolne przyprawy.
Krok 12:
Podziel filet z kurczaka na włókna lub pokrój na małe kawałki. Ułóż kawałki fileta równomiernie na cieście.
Krok 13:
Umyj warzywa, osusz. Pokrój pomidory w plasterki, połóż na filecie z kurczaka.
Krok 14:
Obierz paprykę z nasion, posiekaj losowo. Dodaj paprykę do warstwy pomidora.
Krok 15:
Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce lub pokrój na talerze.
Krok 16:
Posyp pizzę serem.
Krok 17:
Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut, aż się zarumieni.
Krok 18:
Pokrój gotową pizzę na porcje i podawaj. Smacznego!
z podanej liczby składników dostałem pizzę o średnicy około 24 cm.
smak takiej pizzy w porównaniu do zwykłej jest trochę nietypowy ze względu na ciasto. W bazie mąki ryżowej jest dwa razy więcej, ale moim zdaniem na czele stoi smak mąki kukurydzianej.
Pyszna pizza z chrupiącymi brzegami i zdrowymi dodatkami.
można łączyć różne rodzaje mąki, aby uzyskać nowy smak podstawy pizzy. Eksperymentuj!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g