Pizza bezglutenowa

Dieta bezglutenowa i pizza są możliwe. Przeczytaj przepis! Robienie pizzy bezglutenowej dla osób, które nie tolerują tego białka, jest całkiem realne. Każdy produkt może znaleźć godną i pełnowartościową alternatywę. Postępuj zgodnie z przepisem i ciesz się pyszną pizzą bez szkody dla zdrowia!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 53 % 21 g
199 kcal
IG: 9 / 5 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę bezglutenową? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Możesz wziąć mąkę, która nie zawiera glutenu (amarant, soja, ciecierzyca, gryka). Lekko podgrzej wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W 50 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier. Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut, aby drożdże się aktywowały i utworzyły piankową czapkę na powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę ryżową i kukurydzianą, przesiej przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do wyrabiania ciasta weź wygodny pojemnik. W pozostałej wodzie rozpuść sól, wlej mieszaninę drożdży, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mieszankę mąki. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest bardzo delikatne, lekko przyklejone do dłoni. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nadzienia można użyć dowolnej żywności bezglutenowej. Wziąłem domowy sos pomidorowy. Mozzarellę można zastąpić parmezanem, cheddarem lub fetą. Zamiast oliwy z oliwek nadaje się każda bezwonna roślina. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste, aby po pokrojeniu zachowały swój kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj filet z kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas proofingu ciasto prawie się nie podniesie, tylko trochę stanie się bardziej puszyste w dotyku. Nasmaruj pergamin olejem, uformuj z ciasta okrągłą podstawę o grubości około 0,5 cm takie ciasto nie ma lepkich i elastycznych właściwości, więc wygodniej jest to zrobić rękami, a nie wałkiem do ciasta. Posmaruj powierzchnię ciasta oliwą z oliwek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nałóż sos pomidorowy, posyp bazylią. Weź dowolne przyprawy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel filet z kurczaka na włókna lub pokrój na małe kawałki. Ułóż kawałki fileta równomiernie na cieście.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umyj warzywa, osusz. Pokrój pomidory w plasterki, połóż na filecie z kurczaka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Obierz paprykę z nasion, posiekaj losowo. Dodaj paprykę do warstwy pomidora.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce lub pokrój na talerze.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp pizzę serem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut, aż się zarumieni.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój gotową pizzę na porcje i podawaj. Smacznego!

z podanej liczby składników dostałem pizzę o średnicy około 24 cm.

smak takiej pizzy w porównaniu do zwykłej jest trochę nietypowy ze względu na ciasto. W bazie mąki ryżowej jest dwa razy więcej, ale moim zdaniem na czele stoi smak mąki kukurydzianej.

Pyszna pizza z chrupiącymi brzegami i zdrowymi dodatkami.

można łączyć różne rodzaje mąki, aby uzyskać nowy smak podstawy pizzy. Eksperymentuj!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy