dżem z malin i czarnej porzeczki

pyszne, pachnące , jasne-lato w każdej łyżce! Dżem malinowy i czarna porzeczka uzyskuje się z lekką kwaskowatością bez słodkiej słodyczy. Jagody nie gotują się długo, więc zachowują swój kolor i kształt tak bardzo, jak to możliwe. Zimą taki dżem będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, naleśników i zapiekanek.
TestomaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 45 g
174 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z malin i czarnej porzeczki? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć trochę więcej malin lub odwrotnie, porzeczki, proporcje jagód mogą być różne, w zależności od preferencji i obecności jednej lub drugiej jagody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwolnij porzeczki z gałązek i liści, spłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Malin nie można myć, zwłaszcza jeśli pochodzi z własnego domku, aby nie stracić kształtu. Mam maliny kupione na rynku, delikatnie spłukałam je w misce z zimną wodą i wysuszyłam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suche czyste jagody przykryj cukrem, dzieląc całkowitą ilość cukru na dwie części. Pozostaw jagody na chwilę, aby wypuściły sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Od czasu do czasu mieszaj jagody silikonową szpatułką lub łyżką. Wskazane jest, aby robić to bardzo ostrożnie, aby jagody nie straciły kształtu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy jagody dobrze wypuszczą sok (Zajęło mi to 5-6 godzin), możesz zacząć gotować dżem. Dżem przygotowuje się bardzo szybko, więc najpierw wysterylizuj słoiki w dowolny dogodny dla siebie sposób, zagotuj pokrywki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść porzeczki wraz z sokiem w odpowiednim pojemniku i umieść na małym ogniu. Jeśli planujesz przygotować dużo dżemu, dobrze sprawdzi się emaliowana miska lub szeroka patelnia z niskimi bokami. Mam jagody na jeden słoik, więc wziąłem emaliowaną chochlę. Gdy masa się zagotuje, kontynuuj gotowanie na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu usuwając piankę. Ważne jest, aby dżem nie bulgotał podczas gotowania, nie trzeba go również mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj maliny wraz z wydzielonym z nich sokiem. Nie mieszaj. Niech się zagotuje. Po ugotowaniu gotuj na umiarkowanym ogniu przez nie więcej niż 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dżem nie jest wymagany do ugotowania, aż będzie gęsty. Włóż wrzący dżem do przygotowanego słoika, dobrze Zakręć lub zwiń pokrywkę. Odwróć i owiń kocem. Pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie, a następnie odłóż do chłodnego miejsca do przechowywania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z podanej liczby składników dostałem jeden słoik dżemu o pojemności 350 ml i zostało jeszcze trochę na naleśniki, tosty i herbatę. Udanych półfabrykatów!

dżem z malin i czarnej porzeczki jest bardzo smaczny, nie gęsty i bez słodkiej słodyczy. Gotowy dżem doskonale nadaje się do niesłodzonej herbaty, szczególnie zimą, a także jako dodatek do naleśników, naleśników, naleśników i tostów, a nawet lodów. 

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealną patelnię do półfabrykatów, zupy lub owsianki przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy