grzane wino z pomarańczą w domu

pachnące, oryginalne, pikantne, święto każdego dnia! Grzane wino z pomarańczą to przepis na tradycyjny zimowy napój wielu krajów europejskich, dostosowany do przygotowania w domu. Jest przygotowywany bardzo prosto i szybko. Ten rozgrzewający napój jest szczególnie istotny w zimnych porach roku.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować grzane wino z pomarańczą w domu? Przygotuj jedzenie. Weź wino wysokiej jakości, naturalne, jakość gotowego napoju będzie zależeć od jego wyboru. Może to być dowolne wino: od wytrawnego do półsłodkiego. Wolę wina wytrawne, jeśli nagle brakuje Ci słodyczy, zawsze możesz dodać cukier. Biorę też całe przyprawy: laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu gwiazdkowego, ale można też wziąć zmielone przyprawy i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i osusz pomarańczę. Pokrój połowę pomarańczy w kółka, z drugiej połowy potrzebujemy tylko soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wino do rondla z grubym dnem, dodaj anyż i cynamon. W tym momencie możesz dodać swoje ulubione przyprawy i przyprawy: imbir, goździki, gałkę muszkatołową, wanilię, miętę, pokrojone na kawałki jabłko i cytrynę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojoną pomarańczę do wina, wyciśnij sok z drugiej połowy do rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej wino na małym ogniu do 90 stopni, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Sprawdź cukier: w razie potrzeby dodaj go do wina. Chociaż grzane wino nie powinno być zbyt słodkie. Pamiętaj, aby odcedzić gotowy napój, aby przyprawy i owoce nie dostały się do niego i wlać do szklanek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj grzane wino na gorąco — o to właśnie chodzi w tym napoju-rozgrzej! Smacznego!

u nas ten popularny zimowy napój nazywa się "grzanym winem", w Niemczech — "Gluwein", w Czechach — "wino Warzone". Ale wszędzie przepis jest w przybliżeniu taki sam.
ale kiedy odpoczywałem w Pradze, zamarzłem i pobiegłem do najbliższej kawiarni, aby zamówić wino Warzone, sprzedawca po prostu włożył torebkę (taką jak nasze torebki z herbatą) z niezbędnymi przyprawami i dodatkami do gorącego wina, a po 5 minutach napój był gotowy. Może ta metoda wkrótce do nas dotrze.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy