skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować grzane wino z pomarańczą w domu? Przygotuj jedzenie. Weź wino wysokiej jakości, naturalne, jakość gotowego napoju będzie zależeć od jego wyboru. Może to być dowolne wino: od wytrawnego do półsłodkiego. Wolę wina wytrawne, jeśli nagle brakuje Ci słodyczy, zawsze możesz dodać cukier. Biorę też całe przyprawy: laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu gwiazdkowego, ale można też wziąć zmielone przyprawy i przyprawy.
Krok 2:
Dobrze umyj i osusz pomarańczę. Pokrój połowę pomarańczy w kółka, z drugiej połowy potrzebujemy tylko soku.
Krok 3:
Wlej wino do rondla z grubym dnem, dodaj anyż i cynamon. W tym momencie możesz dodać swoje ulubione przyprawy i przyprawy: imbir, goździki, gałkę muszkatołową, wanilię, miętę, pokrojone na kawałki jabłko i cytrynę.
Krok 4:
Włóż pokrojoną pomarańczę do wina, wyciśnij sok z drugiej połowy do rondla.
Krok 5:
Podgrzej wino na małym ogniu do 90 stopni, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Sprawdź cukier: w razie potrzeby dodaj go do wina. Chociaż grzane wino nie powinno być zbyt słodkie. Pamiętaj, aby odcedzić gotowy napój, aby przyprawy i owoce nie dostały się do niego i wlać do szklanek.
Krok 6:
Podawaj grzane wino na gorąco — o to właśnie chodzi w tym napoju-rozgrzej! Smacznego!
u nas ten popularny zimowy napój nazywa się "grzanym winem", w Niemczech — "Gluwein", w Czechach — "wino Warzone". Ale wszędzie przepis jest w przybliżeniu taki sam.
ale kiedy odpoczywałem w Pradze, zamarzłem i pobiegłem do najbliższej kawiarni, aby zamówić wino Warzone, sprzedawca po prostu włożył torebkę (taką jak nasze torebki z herbatą) z niezbędnymi przyprawami i dodatkami do gorącego wina, a po 5 minutach napój był gotowy. Może ta metoda wkrótce do nas dotrze.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g