Zapiekanka ziemniaczana z rybą w piekarniku

puree ziemniaczane, z czerwoną rybą, jasne, piękne, pyszne! Taka zapiekanka w piekarniku gotuje się nie dłużej niż zwykłe tłuczone ziemniaki i ryby. Ale spektakularna prezentacja zamienia ją ze zwykłego dania w świąteczne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 42 % 10 g
155 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z rybą w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem filet z łososia, ale możesz użyć filetów zarówno z czerwonej ryby, jak i białej (mintaj, morszczuk, Tilapia). Zamiast oliwy z oliwek odpowiedni jest każdy olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posolić każdy kawałek fileta rybnego, posypać przyprawami i ziołami do smaku. Wziąłem bazylię i zioła prowansalskie. Aby ryba była bardziej soczysta, polej ją oliwą z oliwek. Przykryj rybę, pozostaw na 30 minut, aby zioła i przyprawy ujawniły swój smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą, obierz. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj sos mleczny. Lekko podgrzej mleko. Zamiast pietruszki możesz wziąć koperek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem rozpuść masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę na patelnię, wymieszaj. Ciągle mieszając smaż mąkę na małym ogniu przez 1 minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W małych porcjach wlej mleko, jednocześnie aktywnie mieszając masę, aż znikną grudki mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj sos na małym ogniu, mieszając, aż lekko zgęstnieje, około 2 minut. Sos lekko posolić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pietruszkę dokładnie opłucz pod zimną wodą, osusz, drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj zioła do sosu, wymieszaj, zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odcedź gotowe ziemniaki. Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem, dodając jednocześnie masło i ciepłe mleko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tłuczone ziemniaki powinny być gładkie, bez grudek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła. Rozłóż tłuczone ziemniaki, spłaszcz łyżką. Mam wymiary formy 27x17 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel tłuczone ziemniaki na 4 identyczne części, wykonując rowki o głębokości i szerokości co najmniej 1 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wypełnij rowki sosem mlecznym.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zmiel ser na grubej tarce.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż ser na podzielonych częściach puree ziemniaczanego.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na wierzchu sera umieść kawałek fileta rybnego na każdym kawałku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180C na około 25-30 minut, aż ryba się ugotuje. Najważniejsze, aby nie prześwietlić zapiekanki, aby ryba i skórka sera nie wyschły. W razie potrzeby możesz przykryć formę folią na górze.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podawaj zapiekankę ziemniaczaną z gorącą rybą ze świeżymi warzywami. Smacznego!

Zapiekanka wszystkim się podobała. Tłuczone ziemniaki w połączeniu z sosem i serem są bardzo delikatne, a ryba aromatyczna. Możesz podać zapiekankę z pozostałym sosem mlecznym.

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Lepiej jest lekko posmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia masłem, aby zapiekanka się nie przypaliła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy