śliwka w syropie na zimę

śliwka w syropie-miękka, aromatyczna, prawdziwa rozkosz. Spuszczanie śliwek w syropie na zimę to łatwy i szybki sposób na zachowanie zbiorów tych owoców. Pojemniki są całkowicie wypełnione śliwkami, dzięki czemu syrop jest jasny, gęsty i bogaty w śliwkowy smak. Takie śliwki są zawsze poszukiwane, można je podawać na przyjęcia dla dzieci, wyjmując nasiona, dekorując nimi wypieki. Śliwki są bardzo soczyste, całe, gładkie. Spróbuj, smacznego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
82 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić śliwkę w syropie, weź świeże śliwki, cukier, wodę i kwas cytrynowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę i przepłucz w niej śliwki przez 3 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć blanszowane śliwki do durszlaka, odcedź wodę. Wysterylizuj pojemnik, w tym przypadku mam butelki z szeroką szyjką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier do wody, zagotuj, włóż trochę kwasu cytrynowego do powstałego syropu-syrop natychmiast się rozjaśni i stanie się przezroczysty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W sterylnych butelkach ułóż blanszowane śliwki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij butelki całkowicie, jeśli nie chcesz mieć zwykłego kompotu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać wrzący syrop i natychmiast zamknąć. Wyślij puste miejsca pod futrem, aż całkowicie ostygnie.

śliwka w syropie na zimę to świetny preparat, z którego szczególnie dzieci są zadowolone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy