słodka owsianka ryżowa

Klasyczna owsianka z opcjami dodatków. Szybko i smacznie! Słodka owsianka ryżowa to świetna opcja na śniadanie. Zdrowe danie o niesamowitym smaku i delikatnej kremowej konsystencji można dowolnie urozmaicić. Orzechy, suszone owoce, miód, dżem lub świeże jagody... Łatwo jest stworzyć wyjątkowe danie w oparciu o proste i zawsze dostępne produkty.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 79 % 19 g
112 kcal
IG: 11 / 63 / 26

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

ryż o okrągłym ziarnie dokładnie spłukujemy dużą ilością bieżącej wody, aż woda będzie całkowicie przezroczysta. Następnie wrzuć ryż do durszlaka, aby cała woda była szklana.

bierzemy patelnię z grubym dnem (określamy objętość według własnego uznania, w zależności od ilości owsianki), wlewamy do niej trochę wody (możesz nie gotować), wlewamy umyty ryż i kładziemy na kuchence. Włącz maksymalny ogień i szybko zagotuj. Zmniejsz intensywność płomienia palnika do minimalnego poziomu. Dodaj ryż i dodaj cukier do smaku. Gotuj owsiankę przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszaj, aby masa się nie przypaliła. W tym czasie woda powinna całkowicie odparować, a ryż stał się miękki, ale nie sklejał się w tym samym czasie.

wlej mleko do osobnej miski i zagotuj, uważnie obserwując proces, aby nie przegapić chwili. Jeśli nie zdążysz zmniejszyć ognia na czas, mleko może uciec, gasząc płomień palnika. Wlej wrzące mleko do rondla z już ugotowanym ryżem. Doprowadzić owsiankę do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotuj owsiankę z mlekiem przez kolejne 15-20 minut, pamiętaj, aby wymieszać, w przeciwnym razie się spali. Próbujemy i, jeśli to konieczne, dodajemy więcej soli lub cukru. Według własnego uznania możesz doprawić ryż mleczny ulubionymi przyprawami (wanilia, cynamon itp.).

gotowość owsianki jest określana niezależnie. Jeśli ryż jest miękki, dobrze ugotowany-wyłącz go. Dodaj masło do gotowej owsianki ryżowej, dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia przez 20 minut. Ten czas jest konieczny, aby ryż był całkowicie spuchnięty i namoczony.

podawaj owsiankę z mleka ryżowego na gorąco, dekorując według własnego uznania. Możesz uzupełnić delikatne danie suszonymi owocami, orzechami, dżemem, świeżymi owocami lub innymi dodatkami odpowiednimi do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy