skład / składniki
metoda gotowania
1. Szalotki obieramy, siekamy w blenderze. Obierz i posiekaj czosnek i imbir: możesz w blenderze, możesz przez prasę.
2. Włóż cebulę, czosnek i imbir do głębokiej miski. Tutaj dodajemy sos chili, sos rybny i sojowy. Wlej również brązowy cukier i czarny pieprz. Ubij wszystkie składniki ręczną trzepaczką.
3. Żeberka wieprzowe myjemy, kroimy na segmenty. Żeberka wkładamy do gęstej torby do zamrażania. Tutaj wlej marynatę. Próbując wydalić całe powietrze, zamykamy torbę na zapięciu. Energicznie wstrząśnij.
4. Na wszelki wypadek wkładamy torbę do miski. Wysyłamy do lodówki do marynowania przez noc.
5. Po określonym czasie wyjmujemy żeberka z torby. Grillujemy w temperaturze 400 stopni. Nie długo, około kilku minut z każdej strony.
6. Przygotuj sos karmelowy. Wlej brązowy cukier do rondla. Wlej określoną ilość wody i świeżego soku z cytryny. Wysyłamy do ognia.
7. Gotuj często mieszając, aż masa stanie się płynna. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
8. Połóż żeberka na patelni, wlej mieszankę karmelu. Przykryj pokrywką, gotuj na małym ogniu przez około 4 godziny.
9. W międzyczasie ugotujemy ryż. Najpierw umyj go, a następnie przenieś na patelnię. Napełnij wodą (400-450 mililitrów). Wysyłamy do ognia. Gotuj do miękkości.
10. Za pomocą szczypiec kulinarnych usuwamy żeberka. Usuń tłuszcz z powierzchni sosu, który pozostał na patelni. Nie będzie potrzebny. SOS wracamy do ognia. Gotuj przez 3-5 minut, aż zacznie przypominać syrop. Zdejmij z ognia, dodaj olej. Ubij blenderem.
11. Ryż rozkładamy na porcje. Rozłóż również żeberka, polej sosem. Posyp danie sezamem i posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g