żeberka wieprzowe z ryżem

Super opcja na obiad! Pyszne żeberka wieprzowe! Żeberka wieprzowe świetnie komponują się z dodatkiem ryżu. Ten przepis oferuje pyszny sposób gotowania żeberek. Mięso jest miękkie, soczyste, dobrze przylega do kości, owinięte aromatycznym sosem karmelowym. Czym nie jest danie restauracyjne?! Możesz wziąć dowolny ryż do smaku: odpowiedni jest kruchy, parzony, okrągły biały, brązowy ryż.
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 57 % 34 g
308 kcal
IG: 12 / 42 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h

1. Szalotki obieramy, siekamy w blenderze. Obierz i posiekaj czosnek i imbir: możesz w blenderze, możesz przez prasę.

2. Włóż cebulę, czosnek i imbir do głębokiej miski. Tutaj dodajemy sos chili, sos rybny i sojowy. Wlej również brązowy cukier i czarny pieprz. Ubij wszystkie składniki ręczną trzepaczką.

3. Żeberka wieprzowe myjemy, kroimy na segmenty. Żeberka wkładamy do gęstej torby do zamrażania. Tutaj wlej marynatę. Próbując wydalić całe powietrze, zamykamy torbę na zapięciu. Energicznie wstrząśnij.

4. Na wszelki wypadek wkładamy torbę do miski. Wysyłamy do lodówki do marynowania przez noc.

5. Po określonym czasie wyjmujemy żeberka z torby. Grillujemy w temperaturze 400 stopni. Nie długo, około kilku minut z każdej strony.

6. Przygotuj sos karmelowy. Wlej brązowy cukier do rondla. Wlej określoną ilość wody i świeżego soku z cytryny. Wysyłamy do ognia.

7. Gotuj często mieszając, aż masa stanie się płynna. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

8. Połóż żeberka na patelni, wlej mieszankę karmelu. Przykryj pokrywką, gotuj na małym ogniu przez około 4 godziny.

9. W międzyczasie ugotujemy ryż. Najpierw umyj go, a następnie przenieś na patelnię. Napełnij wodą (400-450 mililitrów). Wysyłamy do ognia. Gotuj do miękkości.

10. Za pomocą szczypiec kulinarnych usuwamy żeberka. Usuń tłuszcz z powierzchni sosu, który pozostał na patelni. Nie będzie potrzebny. SOS wracamy do ognia. Gotuj przez 3-5 minut, aż zacznie przypominać syrop. Zdejmij z ognia, dodaj olej. Ubij blenderem.

11. Ryż rozkładamy na porcje. Rozłóż również żeberka, polej sosem. Posyp danie sezamem i posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy