skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Olivier bez majonezu z jogurtem i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Warzywa, jajka i mięso wstępnie ugotować i ostudzić. Jajka na sałatkę ugotuj na twardo (około 10 minut od momentu wrzenia na średnim ogniu), pierś — do miękkości (wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu i pozostaw do ostygnięcia w bulionie — dzięki czemu będzie miękka i soczysta). Gotuj nieobrane warzywa, dobrze myjąc je szczotką pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kroję w kostkę około 0,5 na 0,5 cm, ale możesz być większy i mniejszy — jak wolisz. Najważniejsze jest to, że wszystkie pokrojone w kostkę składniki mają ten sam rozmiar. Wtedy sałatka będzie wyglądać bardziej estetycznie i będzie bardziej równomiernie mieszana, co oznacza, że jedzenie takiej sałatki będzie przyjemniejsze.
Krok 3:
Obierz i pokrój marchewki w ten sam sposób.
Krok 4:
Pokrój pierś z kurczaka tak drobno, jak to możliwe. Spróbuj przeciąć włókna, aby kawałki były bardziej miękkie.
Krok 5:
Pokrój ogórki w kostkę tego samego rozmiaru co reszta warzyw. Pikle można łatwo zastąpić marynowanymi lub świeżymi, jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz konserwy.
Krok 6:
Jajka obrać i posiekać nożem. Możesz użyć, jeśli jest dostępny, krajalnicy do jajek - szybko i równomiernie je zmieli.
Krok 7:
W dużej misce umieść pokrojone ziemniaki, marchewkę, kurczaka, ogórki, jajka, dodaj zielony groszek. Najpierw złóż go na sito, aby szkło płyn.
Krok 8:
Równomiernie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 9:
Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, weź jogurt, sól i pieprz. Weź jogurt naturalny i bez smaku.
Krok 10:
Dodaj sól i pieprz do jogurtu, wymieszaj.
Krok 11:
Dopraw sałatkę jogurtem, wymieszaj. Podawaj natychmiast. Smacznego!
kochamy Oliviera jako rodzinę i często gotuję go bez kiełbasy, z gotowanym mięsem lub kurczakiem. Ale jogurt zamiast majonezu użyłem po raz pierwszy. Jeśli sos jest dobrze posolony i doprawiony, różnica jest prawie niewidoczna. Polecam wszystkim odchudzającym się!
aby sałatka była nie tylko smaczna, ale także zdrowa, musisz odpowiednio ugotować dla niej warzywa. Pamiętaj, aby gotować je w skórce, wrzucając do wrzącej wody, aby zachowały maksymalne korzyści. Podczas gotowania możesz dodać trochę cukru, około łyżeczki. Poprawi to smak gotowych warzyw.
aby ziemniaki i marchewki gotowały się razem, wybierz owoce mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli marchewki są duże, pokrój je na kilka kawałków. W zależności od wielkości warzywa gotuje się przez około 20-30 minut. Uważaj, aby nie rozgotować warzyw! W przeciwnym razie ziemniaki i marchewki rozpadną się i zmienią po pokrojeniu w owsiankę. W przypadku sałatki nie jest to dopuszczalne. Z tego samego powodu lepiej wybrać ziemniaki do takich celów z odmian, które nie są gotowane. Gotowość warzyw można określić nożem-przebić warzywo, gotowe łatwo przebija się i zsuwa z ostrza.
przed pokrojeniem warzywa należy ostudzić, ciepłe szybko zepsują się w sałatce.
jajka po czasie gotowania (7-10 minut) lepiej zalać zimną wodą. W ten sposób łatwiej będzie je wyczyścić.
Olivier można również doprawić kwaśną śmietaną i sosem musztardowo-śmietanowym. Z sosem śmietanowym sałatka stanie się bardziej kaloryczna niż z jogurtem, ale także bardzo smaczna i wciąż lżejsza niż z majonezem.
taki Olivier można urozmaicić, umieszczając drobno posiekaną cebulę, zioła lub jabłko do wyboru, a także inne rodzaje mięsa: wołowinę, cielęcinę, pierś z indyka.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt do picia "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g