sałatka Olivier bez majonezu z jogurtem i kurczakiem

lekki, dietetyczny, bez majonezu, bardzo smaczny! Sałatka Olivier bez majonezu z jogurtem i kurczakiem jest świetna dla osób na diecie i tych, którzy dbają o swoje odżywianie. Kiełbasę zastępuje się kurczakiem, a majonez jogurtem. Ta wersja sałatki jest odpowiednia nawet dla dzieci.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 47 % 8 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Olivier bez majonezu z jogurtem i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Warzywa, jajka i mięso wstępnie ugotować i ostudzić. Jajka na sałatkę ugotuj na twardo (około 10 minut od momentu wrzenia na średnim ogniu), pierś — do miękkości (wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu i pozostaw do ostygnięcia w bulionie — dzięki czemu będzie miękka i soczysta). Gotuj nieobrane warzywa, dobrze myjąc je szczotką pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kroję w kostkę około 0,5 na 0,5 cm, ale możesz być większy i mniejszy — jak wolisz. Najważniejsze jest to, że wszystkie pokrojone w kostkę składniki mają ten sam rozmiar. Wtedy sałatka będzie wyglądać bardziej estetycznie i będzie bardziej równomiernie mieszana, co oznacza, że jedzenie takiej sałatki będzie przyjemniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój marchewki w ten sam sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pierś z kurczaka tak drobno, jak to możliwe. Spróbuj przeciąć włókna, aby kawałki były bardziej miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki w kostkę tego samego rozmiaru co reszta warzyw. Pikle można łatwo zastąpić marynowanymi lub świeżymi, jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz konserwy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka obrać i posiekać nożem. Możesz użyć, jeśli jest dostępny, krajalnicy do jajek - szybko i równomiernie je zmieli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W dużej misce umieść pokrojone ziemniaki, marchewkę, kurczaka, ogórki, jajka, dodaj zielony groszek. Najpierw złóż go na sito, aby szkło płyn.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Równomiernie wymieszaj wszystkie składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, weź jogurt, sól i pieprz. Weź jogurt naturalny i bez smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sól i pieprz do jogurtu, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dopraw sałatkę jogurtem, wymieszaj. Podawaj natychmiast. Smacznego!

kochamy Oliviera jako rodzinę i często gotuję go bez kiełbasy, z gotowanym mięsem lub kurczakiem. Ale jogurt zamiast majonezu użyłem po raz pierwszy. Jeśli sos jest dobrze posolony i doprawiony, różnica jest prawie niewidoczna. Polecam wszystkim odchudzającym się!

aby sałatka była nie tylko smaczna, ale także zdrowa, musisz odpowiednio ugotować dla niej warzywa. Pamiętaj, aby gotować je w skórce, wrzucając do wrzącej wody, aby zachowały maksymalne korzyści. Podczas gotowania możesz dodać trochę cukru, około łyżeczki. Poprawi to smak gotowych warzyw.
aby ziemniaki i marchewki gotowały się razem, wybierz owoce mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli marchewki są duże, pokrój je na kilka kawałków. W zależności od wielkości warzywa gotuje się przez około 20-30 minut. Uważaj, aby nie rozgotować warzyw! W przeciwnym razie ziemniaki i marchewki rozpadną się i zmienią po pokrojeniu w owsiankę. W przypadku sałatki nie jest to dopuszczalne. Z tego samego powodu lepiej wybrać ziemniaki do takich celów z odmian, które nie są gotowane. Gotowość warzyw można określić nożem-przebić warzywo, gotowe łatwo przebija się i zsuwa z ostrza.

przed pokrojeniem warzywa należy ostudzić, ciepłe szybko zepsują się w sałatce.
jajka po czasie gotowania (7-10 minut) lepiej zalać zimną wodą. W ten sposób łatwiej będzie je wyczyścić.
Olivier można również doprawić kwaśną śmietaną i sosem musztardowo-śmietanowym. Z sosem śmietanowym sałatka stanie się bardziej kaloryczna niż z jogurtem, ale także bardzo smaczna i wciąż lżejsza niż z majonezem.
taki Olivier można urozmaicić, umieszczając drobno posiekaną cebulę, zioła lub jabłko do wyboru, a także inne rodzaje mięsa: wołowinę, cielęcinę, pierś z indyka.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy