skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Rodzynki są niezbędnym składnikiem, ponieważ mają symboliczne znaczenie
Krok 3:
Suszone owoce można zmieniać, wszystko zależy od twojego pragnienia - możesz wziąć daktyle, suszone figi, żurawinę itp.
Krok 4:
Migdały w orzechach są obowiązkowe, pozostałe orzechy są ponownie brane do woli i używane do dekoracji, możesz bez nich w ogóle, nadal będzie bardzo smaczne
Krok 5:
Przyprawy dodałam od siebie, w oryginalnym przepisie nie były używane. Ale wydaje mi się, że cynamon, goździki i anyż jeszcze bardziej ujawniają smak suszonych owoców
Krok 6:
Podpalamy wodę i dodajemy 1 herbatę. L. sól. Bierzemy 3 razy więcej wody niż ryż. Ryż Zajęło mi 2 kubki po 250 ml, więc biorę 6 takich kubków
Krok 7:
Gdy woda się zagotuje, wlej umyty ryż. Gotuj 10 minut do połowy
Krok 8:
Do rondla wkładamy rodzynki, suszone owoce, migdały, kawałek masła, dodajemy pół szklanki wody i kładziemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Okresowo mieszaj, a jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej wody, aby suszone owoce się nie przypaliły
Krok 9:
Po 10 minutach ryż jest gotowany, jak powiedzieliby Włosi, do stanu al dente. Wrzuć go do durszlaka i spłucz zimną wodą-odbywa się to tak, aby ryż pozostał kruchy
Krok 10:
Smarujemy dno kotła masłem i kładziemy chleb pita na dnie, aby ryż się nie przypalił
Krok 11:
Pozostałe masło należy stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oryginalny przepis wykorzystuje ghee
Krok 12:
Usuń powstałą białą pianę, tak jak podczas przygotowywania prawdziwego ghee
Krok 13:
Skrop ryż stopionym masłem
Krok 14:
Wyrównać
Krok 15:
Przykryj pokrywką owiniętą czystym ręcznikiem. Odbywa się to tak, aby powstała kondensacja nie zepsuła ryżu
Krok 16:
Umieść kocioł na rozdzielaczu płomienia na najsłabszym ogniu. Moczyć przez 1 godzinę. Ryż rozgrzeje się i osiągnie gotowość
Krok 17:
Gdy suszone owoce będą gotowe, wyłącz ogień i poczekaj, aż ryż się ugotuje
Krok 18:
A po godzinie ryż kładziemy zjeżdżalnią na talerzu. Zdjęcie pokazuje, co okazało się kruche-ryż do ryżu
Krok 19:
Rozłóż suszone owoce na parze z rodzynkami i migdałami na wierzchu. Udekoruj pozostałymi orzechami. Nasz Wielkanocny pilaw jest gotowy! Smacznego!
jak już zrozumiałeś, przygotowanie tego pilawu nie będzie trudne, a wynik po prostu cię przytłoczy - pachnący, kruchy, elegancki... Po prostu bajka!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g