Ormiański pilaw z rodzynkami i suszonymi owocami słodki

tradycyjny ormiański pilaw wielkanocny jest łatwy do zrobienia w domu. Taki pilaw jest jednym z klejnotów kuchni ormiańskiej! W najjaśniejsze święto-Wielkanoc, pilaw ten wraz z przypuszczoną rybą jest symboliczną ozdobą stołu-ryba reprezentuje chrześcijaństwo, a pilaw z rodzynkami reprezentuje ziemię zamieszkaną przez ludzi Boga, a rodzynkami są wybrani, którzy przezwyciężyli wątpliwości Tomasza niewierzącego w swojej duszy i wierzyli w zmartwychwstanie Chrystusa
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 72 % 23 g
158 kcal
IG: 22 / 78 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki są niezbędnym składnikiem, ponieważ mają symboliczne znaczenie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suszone owoce można zmieniać, wszystko zależy od twojego pragnienia - możesz wziąć daktyle, suszone figi, żurawinę itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Migdały w orzechach są obowiązkowe, pozostałe orzechy są ponownie brane do woli i używane do dekoracji, możesz bez nich w ogóle, nadal będzie bardzo smaczne

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przyprawy dodałam od siebie, w oryginalnym przepisie nie były używane. Ale wydaje mi się, że cynamon, goździki i anyż jeszcze bardziej ujawniają smak suszonych owoców

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podpalamy wodę i dodajemy 1 herbatę. L. sól. Bierzemy 3 razy więcej wody niż ryż. Ryż Zajęło mi 2 kubki po 250 ml, więc biorę 6 takich kubków

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy woda się zagotuje, wlej umyty ryż. Gotuj 10 minut do połowy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do rondla wkładamy rodzynki, suszone owoce, migdały, kawałek masła, dodajemy pół szklanki wody i kładziemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Okresowo mieszaj, a jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej wody, aby suszone owoce się nie przypaliły

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 10 minutach ryż jest gotowany, jak powiedzieliby Włosi, do stanu al dente. Wrzuć go do durszlaka i spłucz zimną wodą-odbywa się to tak, aby ryż pozostał kruchy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smarujemy dno kotła masłem i kładziemy chleb pita na dnie, aby ryż się nie przypalił

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostałe masło należy stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oryginalny przepis wykorzystuje ghee

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń powstałą białą pianę, tak jak podczas przygotowywania prawdziwego ghee

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Skrop ryż stopionym masłem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyrównać

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj pokrywką owiniętą czystym ręcznikiem. Odbywa się to tak, aby powstała kondensacja nie zepsuła ryżu

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść kocioł na rozdzielaczu płomienia na najsłabszym ogniu. Moczyć przez 1 godzinę. Ryż rozgrzeje się i osiągnie gotowość

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy suszone owoce będą gotowe, wyłącz ogień i poczekaj, aż ryż się ugotuje

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    A po godzinie ryż kładziemy zjeżdżalnią na talerzu. Zdjęcie pokazuje, co okazało się kruche-ryż do ryżu

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż suszone owoce na parze z rodzynkami i migdałami na wierzchu. Udekoruj pozostałymi orzechami. Nasz Wielkanocny pilaw jest gotowy! Smacznego!

jest to jedna z opcji przygotowania pilawu - bardziej "zdrowy", ale znajomi Ormianie przygotowują go trochę inaczej: ryż smaży się na maśle, suszone owoce układa się na wierzchu, zalewa wodą i gotuje na małym ogniu. Istnieje wiele opcji - ponieważ każda gospodyni gotuje na swój sposób... I wybierz przepis, który bardziej Ci się spodoba-spróbuj, eksperymentuj!
jak już zrozumiałeś, przygotowanie tego pilawu nie będzie trudne, a wynik po prostu cię przytłoczy - pachnący, kruchy, elegancki... Po prostu bajka!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy