dżem wiśniowy z żelatyną wiśniową
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dobrze opłucz wiśnie i włóż do głębokiej miski lub rondla, dodaj wodę, cukier i zagotuj. Następnie gotuj przez 5 minut.
Krok 3:
Żelatynę rozcieńczyć wodą (2 łyżki. l Woda) i pozostawić do pęcznienia, a następnie dodać do dżemu. Następnie działamy bardzo szybko. Kładziemy na małym ogniu i mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła, ale nie gotujemy! Gdy tylko zacznie wykazywać oznaki wrzenia, natychmiast zdejmij z ognia i wlej do wysterylizowanych słoików.
Krok 4:
Zbierz całą piankę, aby galaretka nie zepsuła się podczas przechowywania.
Krok 5:
Przykryj sterylizowanymi pokrywkami. Po ostygnięciu galaretka jest gotowa. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu. Idealnie - w lodówce.
Krok 6:
Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g