dżem wiśniowy z żelatyną wiśniową

apetyczny przysmak dla małych i dorosłych słodyczy :). Jak miło w każdej chwili wyjąć z lodówki już gotową galaretkę :)
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 94 % 44 g
89 kcal
IG: 68 / 0 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz wiśnie i włóż do głębokiej miski lub rondla, dodaj wodę, cukier i zagotuj. Następnie gotuj przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żelatynę rozcieńczyć wodą (2 łyżki. l Woda) i pozostawić do pęcznienia, a następnie dodać do dżemu. Następnie działamy bardzo szybko. Kładziemy na małym ogniu i mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła, ale nie gotujemy! Gdy tylko zacznie wykazywać oznaki wrzenia, natychmiast zdejmij z ognia i wlej do wysterylizowanych słoików.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbierz całą piankę, aby galaretka nie zepsuła się podczas przechowywania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj sterylizowanymi pokrywkami. Po ostygnięciu galaretka jest gotowa. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu. Idealnie - w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy