skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować makaron z krewetkami? Najpierw zrób pesto. Umyj bazylię, osusz i oderwij liście z gałązek. Obierz czosnek i możesz pokroić w plasterki.
Krok 2:
Parmezan pokroić w kostkę. Parmezan można użyć dowolnej wilgotności. Mam Młody parmezan.
Krok 3:
Wlej orzeszki piniowe do miski blendera, włóż liście bazylii, posiekany parmezan, czosnek, wlej oliwę z oliwek.
Krok 4:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Konsystencję można zmieniać za pomocą oliwy z oliwek od gęstej pasty do pół-lepkiej masy spływającej z łyżki.
Krok 5:
Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Możesz użyć dowolnego makaronu: długiego (spaghetti, linguivi, fettuccini) lub średniego (farfalle, Penne, fusili itp.).
Krok 6:
Krewetki wstępnie rozmrozić i obrać z głowy i skorupy. Możesz wziąć dowolne krewetki: zwykłe, królewskie lub jeszcze większe - argentyńskie. Zarówno obrane, jak i nieobrane. Waga netto krewetek powinna wynosić co najmniej 250 g.dlatego jeśli weźmiesz nieobrane mrożone krewetki z głową, należy je wziąć około 1,5-2 razy więcej.
Krok 7:
W rondelku zagotuj dużą ilość osolonej wody, ułóż spaghetti i zagotuj do al dente. Gotowe spaghetti wrzuć do durszlaka, zachowując około 50 ml wody, w której gotowano makaron.
Krok 8:
Ząbki czosnku obierz.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż ząbki czosnku i smaż na złoty kolor. Następnie wyjmij smażony czosnek.
Krok 10:
Ułóż obrane krewetki i smaż, mieszając, przez około 2 minuty.
Krok 11:
Na koniec krewetki posolić i pieprzyć, wlać wodę ze spaghetti.
Krok 12:
Do krewetek ułóż gotowe spaghetti, pesto.
Krok 13:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Cały makaron powinien być pokryty pesto.
Krok 14:
Ułóż gotowy makaron na talerzach i podawaj, dekorując ziołami. Smacznego!
jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
sosu pesto nie można gotować samodzielnie, ale użyć gotowego sklepu.
radzę nie wyrzucać obierania krewetek. Na bazie oczyszczaczy można przygotować aromatyczny zupa biszkoptowa .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g