pierogi z ziemniakami pieczone w piekarniku

Oryginalna odpowiedź na gotowanie pierogów! Gotuj w nowy sposób! Pierogi ziemniaczane pieczone w piekarniku to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie tego dania. Od pierwszego kawałka tradycyjnego gotowania będziesz chciał zapomnieć i gotować pierogi tylko w ten sposób, eksperymentując z przyprawami i dodatkami.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
71 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak upiec pierogi z ziemniakami w piekarniku? Bierzemy dowolne pierogi z ziemniakami-gotowane w domu według ulubionego przepisu lub kupione w sklepie. Nie wpłynie to zbytnio na smak gotowego dania, a jedynie dostosuje czas gotowania.

na dużym ogniu zagotuj wodę, dodaj trochę soli i załaduj pierogi. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 3-4 minuty, aż będzie w połowie ugotowany. Po upływie czasu wyjmujemy łyżką cedzakową lub wrzucamy do durszlaka.

wlej śmietanę do głębokiej miski, dodaj do niej sól, trochę mielonego pieprzu i wszelkie suche zioła lub możesz bez nich. Zestaw przypraw na tym etapie może być wszystkim, do czego przyzwyczaiła się rodzina. Mieszaj, aż będzie gładka i pozostaw na chwilę.

obierz cebulę, umyj, wysusz i pokrój w cienkie półpierścienie. Smażymy go na oleju roślinnym na złoty kolor, staramy się nie palić, od czasu do czasu mieszając. Jak tylko cebula się ugotuje, możesz rozpocząć pieczenie.

garnki ceramiczne najlepiej nadają się do gotowania pierogów w piekarniku. Na dno każdego z nich wlej łyżeczkę oleju roślinnego (w razie potrzeby możesz położyć kawałek masła). Następnie rozprowadzamy pierogi ugotowane do połowy, układając je smażoną cebulą.

gdy wszystkie pierogi i cebula zostaną ułożone w garnkach, napełnij każdy z nich kwaśną śmietaną z przyprawami. Trzy twarde sery na grubej tarce, obficie posyp zawartość każdego garnka. Jeśli chcesz, możesz zwiększyć jego ilość, stopiona skorupa jest tak smaczna, że na pewno nie będzie jej dużo.

pieczone pierogi i ser i śmietana w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie kwaśna śmietana nasączy je i pomoże w końcu się ugotować, a sama utworzy apetyczny gęsty sos. Ser stopi się grubą, miękką czapką i owinie każdy pierog po wyjęciu z garnka.

pieczone pierogi podawaj z ziemniakami na gorąco bezpośrednio w doniczkach.

smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Pierogi gotowe - 194   kcal/100g

Podobne przepisy