skład / składniki
metoda gotowania
jak upiec pierogi z ziemniakami w piekarniku? Bierzemy dowolne pierogi z ziemniakami-gotowane w domu według ulubionego przepisu lub kupione w sklepie. Nie wpłynie to zbytnio na smak gotowego dania, a jedynie dostosuje czas gotowania.
na dużym ogniu zagotuj wodę, dodaj trochę soli i załaduj pierogi. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 3-4 minuty, aż będzie w połowie ugotowany. Po upływie czasu wyjmujemy łyżką cedzakową lub wrzucamy do durszlaka.
wlej śmietanę do głębokiej miski, dodaj do niej sól, trochę mielonego pieprzu i wszelkie suche zioła lub możesz bez nich. Zestaw przypraw na tym etapie może być wszystkim, do czego przyzwyczaiła się rodzina. Mieszaj, aż będzie gładka i pozostaw na chwilę.
obierz cebulę, umyj, wysusz i pokrój w cienkie półpierścienie. Smażymy go na oleju roślinnym na złoty kolor, staramy się nie palić, od czasu do czasu mieszając. Jak tylko cebula się ugotuje, możesz rozpocząć pieczenie.
garnki ceramiczne najlepiej nadają się do gotowania pierogów w piekarniku. Na dno każdego z nich wlej łyżeczkę oleju roślinnego (w razie potrzeby możesz położyć kawałek masła). Następnie rozprowadzamy pierogi ugotowane do połowy, układając je smażoną cebulą.
gdy wszystkie pierogi i cebula zostaną ułożone w garnkach, napełnij każdy z nich kwaśną śmietaną z przyprawami. Trzy twarde sery na grubej tarce, obficie posyp zawartość każdego garnka. Jeśli chcesz, możesz zwiększyć jego ilość, stopiona skorupa jest tak smaczna, że na pewno nie będzie jej dużo.
pieczone pierogi i ser i śmietana w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie kwaśna śmietana nasączy je i pomoże w końcu się ugotować, a sama utworzy apetyczny gęsty sos. Ser stopi się grubą, miękką czapką i owinie każdy pierog po wyjęciu z garnka.
pieczone pierogi podawaj z ziemniakami na gorąco bezpośrednio w doniczkach.
smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Pierogi gotowe - 194 kcal/100g