Sałatka z selera i piersi z kurczaka

proste, świeże, łatwe, szybkie w przygotowaniu! Sałatka z selerem i piersią z kurczaka jest dość niskokalorycznym daniem, zwłaszcza jeśli zastąpisz majonez kwaśną śmietaną. Ma wiele zalet - zarówno z piersi kurczaka, która jest odpowiedzialna za białka, jak i selera z ananasem, które są odpowiedzialne za spalanie tłuszczu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 20 % 4 g
107 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z selera i piersi z kurczaka? Przygotuj składniki. Weź pierś, jeśli to możliwe, schłodzoną - okaże się bardziej soczysta i smaczniejsza. Ananasy są w puszkach, zrobią to pierścienie, takie jak moje, i kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Umyj mięso i zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości. Następnie wyjmij z bulionu i całkowicie ostudź. Pokrój mięso na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w niezbyt grube półkola. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój również łodygę selera na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ananasy wyjmij ze słoika i strząśnij syrop. Pokrój owoce na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz pokrojonego gotowanego kurczaka, ananasa w puszkach, ogórka i selera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieprz sałatkę do smaku, dopraw majonezem (lub kwaśną śmietaną) i wymieszaj. Możesz dodać sól do sałatki. Ja sałatek z majonezem Zwykle dodatkowo nie solę. Podawaj do stołu. Smacznego!

seler ma wszystko jadalne: korzeń, łodygę i liście. Z korzenia można gotować sałatki, ale najczęściej dodaje się go do bulionów na pierwsze dania.

liście można posiekać, a także dodać do zupy lub sałatki.

łodygi są jeszcze bardziej popularne. Są szeroko stosowane do odchudzania w różnych potrawach dietetycznych. Sałatki z dodatkiem łodyg selera, soki. Poprawiają metabolizm.

dodatkowo, seler zawiera wiele witamin i minerałów (mangan, potas, wapń. fosfor, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy A, C, E) i ma tzw. ujemną kaloryczność.

termin "ujemna kaloryczność" oznacza, że zawartość kalorii w jakimś produkcie jest mniejsza niż wymagana do jego strawienia. Oczywiście, jeśli te produkty staną się podstawą diety niskokalorycznej, utrata wagi pójdzie dość szybko.

seler to bardzo aromatyczna roślina o jasnym i oryginalnym smaku. Dotyczy to wszystkich jego części: korzenia, łodyg, liści.

tę sałatkę robię dość często, odkąd odkryłam świeży seler. Przez długi czas dodawałem jego łodygi tylko do bulionów na pierwsze dania. Jednak ze świeżością w różnych sałatkach i przekąskach seler zachowuje więcej swoich zdrowych właściwości.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy