skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z selera i piersi z kurczaka? Przygotuj składniki. Weź pierś, jeśli to możliwe, schłodzoną - okaże się bardziej soczysta i smaczniejsza. Ananasy są w puszkach, zrobią to pierścienie, takie jak moje, i kawałki.
Krok 2:
Wstępnie ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Umyj mięso i zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości. Następnie wyjmij z bulionu i całkowicie ostudź. Pokrój mięso na średnie kawałki.
Krok 3:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w niezbyt grube półkola. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 4:
Pokrój również łodygę selera na małe kawałki.
Krok 5:
Ananasy wyjmij ze słoika i strząśnij syrop. Pokrój owoce na małe kawałki.
Krok 6:
W salaterce połącz pokrojonego gotowanego kurczaka, ananasa w puszkach, ogórka i selera.
Krok 7:
Pieprz sałatkę do smaku, dopraw majonezem (lub kwaśną śmietaną) i wymieszaj. Możesz dodać sól do sałatki. Ja sałatek z majonezem Zwykle dodatkowo nie solę. Podawaj do stołu. Smacznego!
seler ma wszystko jadalne: korzeń, łodygę i liście. Z korzenia można gotować sałatki, ale najczęściej dodaje się go do bulionów na pierwsze dania.
liście można posiekać, a także dodać do zupy lub sałatki.
łodygi są jeszcze bardziej popularne. Są szeroko stosowane do odchudzania w różnych potrawach dietetycznych. Sałatki z dodatkiem łodyg selera, soki. Poprawiają metabolizm.
dodatkowo, seler zawiera wiele witamin i minerałów (mangan, potas, wapń. fosfor, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy A, C, E) i ma tzw. ujemną kaloryczność.
termin "ujemna kaloryczność" oznacza, że zawartość kalorii w jakimś produkcie jest mniejsza niż wymagana do jego strawienia. Oczywiście, jeśli te produkty staną się podstawą diety niskokalorycznej, utrata wagi pójdzie dość szybko.
seler to bardzo aromatyczna roślina o jasnym i oryginalnym smaku. Dotyczy to wszystkich jego części: korzenia, łodyg, liści.
tę sałatkę robię dość często, odkąd odkryłam świeży seler. Przez długi czas dodawałem jego łodygi tylko do bulionów na pierwsze dania. Jednak ze świeżością w różnych sałatkach i przekąskach seler zachowuje więcej swoich zdrowych właściwości.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g