Sałatka z kalmarów i kapusty pekińskiej

Łatwa i bardzo smaczna sałatka dla miłośników owoców morza. Kalmary można bezpiecznie przypisać żywności dietetycznej-zawierają dużo białka i minimum tłuszczów z węglowodanami. Owoce morza są świetne dla sportowców, którzy chcą budować mięśnie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 5 % 1 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kalmarów i kapusty pekińskiej? Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z kalmarów z kapustą pekińską, potrzebujemy: kalmarów, kapusty pekińskiej, jajek, majonezu, soku z cytryny, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść kalmary z folii i cięciwy i dokładnie spłucz. Gotuj kalmary w osolonej wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój kapustę pekińską w małe paski. Aby sałatka była bardziej delikatna w strukturze, lepiej wziąć zieloną część liścia i odciąć białą część.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz kalmary, jajka, kapustę pekińską.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sok z cytryny. Dopraw wszystko majonezem, pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj i podawaj. Przed podaniem można wstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego!

kalmary mogą uzyskać wiele wspaniałych potraw-przystawek, sałatek, zup. Możesz kupić zarówno obrane tusze kalmarów, jak i nieobrane, świeże i mrożone. Jeśli kalmary są zamrożone, włóż je na krótko do zimnej, osolonej wody, a następnie spłucz. Usuń skórę, polewając tusze kalmarów gorącą wodą. Aby mięso kałamarnicy było delikatne, musisz je szybko ugotować. Po ugotowaniu nie dłużej niż 1-2 minuty, w przeciwnym razie kalmary nauczą się gumy. Kolejny znak gotowości kałamarnic podczas gotowania-powinny stać się białe z beżu. Jeśli jest więcej niż jedna tusza, lepiej gotować je na przemian. Wtedy nie stracą kształtu.
podczas smażenia i Duszenia pamiętaj: musisz szybko gotować kalmary-2-3 minuty lub dłużej niż 40 minut. W tych odstępach czasu kałamarnica okaże się miękka.
cenne mięso kałamarnicy sprawia, że jego wartość energetyczna jest niska, a także skład chemiczny (choć niezbyt bogaty, ale zrównoważony).
skład chemiczny jest uzupełniony aminokwasami niezbędnymi dla organizmu człowieka, szczególnie ważnymi w procesie odchudzania lub podczas wysiłku fizycznego. Dzięki taurynie zawartej w kałamarnicy obniża się poziom cholesterolu we krwi.
kolejną charakterystyczną cechą jest zawartość dużej ilości białka zwierzęcego. Pod tym względem kalmary nie są gorsze od wołowiny ani ryb.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy