skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować.
2. W międzyczasie pokrój ogórki w cienkie pierścienie, włóż do talerza, dodaj cebulę w cienkie półpierścienie. Sól, dodaj cukier i ocet. Wymieszaj i pozostaw do marynowania.
3. Rozgrzej patelnię olejem do smażenia grzybów. Grzyby powinny układać się na patelni w jednej warstwie i zanurzać w oleju na co najmniej 3/4. W ten sposób umieść grzyby na patelni i smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i osuszyć ręcznikiem.
4. Przenieś grzyby na talerz, dodaj świeży olej, ząbek drobno posiekanego czosnku lub startą, posiekaną natkę pietruszki. Wyciśnij sok z połowy cytryny, usuń skórkę i dodaj je do grzybów. Wymieszać.
5. Ugotowane ziemniaki, czosnek, sok z cytryny umieścić w misce blendera. Sól, pieprz. Ubij w gładkie puree.
6. Wlej olej do puree cienkim, powolnym strumieniem i ubij blenderem ruchami w górę iw dół. W rezultacie SOS wyjdzie jak majonez. Nie możesz wlać całego oleju, ale zatrzymać proces po osiągnięciu pożądanej konsystencji i smaku sosu.
7. Drobno posiekaj warzywa, dodaj do sosu i wymieszaj.
8. Oddziel ogórki od marynaty i wyciśnij, pozwól im spłynąć do durszlaka. Złożyć z powrotem do miski i doprawić olejem sezamowym, sokiem z cytryny.
9. Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej, posmaruj sosem czosnkowym 95% jego powierzchni, przykryj posmarowaną częścią liściem sałaty. Połóż warstwy blisko siebie na arkuszu:
- pomidor w plasterkach;
- papryka słomką;
- ogórki kiszone;
- pieczarki smażone;
- warstwa sosu pomidorowego i warstwa sosu czosnkowego.
10. Zwiń chleb pita w zwykły kształt shawarmy i smaż na suchej patelni przez kilka minut z obu stron.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g