Shawarma wegetariańska

przyzwoita wegetariańska wersja słynnego dania! Shawarma wegetariańska w domu jest przygotowywana łatwo i prosto. I bez wątpienia spodoba się nawet zapalonemu mięsożercy. Składający się z ulubionych warzyw-pomidorów, ogórków i papryki - wzmocniony prażonymi grzybami z gęstym sosem czosnkowym na bazie ziemniaków jest nie tylko zdrowy, ale także dość pożywny. Podsumowując, świetna, przyzwoita szybka przekąska dla każdego smakosza!
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 33 % 6 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować.

2. W międzyczasie pokrój ogórki w cienkie pierścienie, włóż do talerza, dodaj cebulę w cienkie półpierścienie. Sól, dodaj cukier i ocet. Wymieszaj i pozostaw do marynowania.

3. Rozgrzej patelnię olejem do smażenia grzybów. Grzyby powinny układać się na patelni w jednej warstwie i zanurzać w oleju na co najmniej 3/4. W ten sposób umieść grzyby na patelni i smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i osuszyć ręcznikiem.

4. Przenieś grzyby na talerz, dodaj świeży olej, ząbek drobno posiekanego czosnku lub startą, posiekaną natkę pietruszki. Wyciśnij sok z połowy cytryny, usuń skórkę i dodaj je do grzybów. Wymieszać.

5. Ugotowane ziemniaki, czosnek, sok z cytryny umieścić w misce blendera. Sól, pieprz. Ubij w gładkie puree.

6. Wlej olej do puree cienkim, powolnym strumieniem i ubij blenderem ruchami w górę iw dół. W rezultacie SOS wyjdzie jak majonez. Nie możesz wlać całego oleju, ale zatrzymać proces po osiągnięciu pożądanej konsystencji i smaku sosu.

7. Drobno posiekaj warzywa, dodaj do sosu i wymieszaj.

8. Oddziel ogórki od marynaty i wyciśnij, pozwól im spłynąć do durszlaka. Złożyć z powrotem do miski i doprawić olejem sezamowym, sokiem z cytryny.

9. Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej, posmaruj sosem czosnkowym 95% jego powierzchni, przykryj posmarowaną częścią liściem sałaty. Połóż warstwy blisko siebie na arkuszu:

- pomidor w plasterkach;

- papryka słomką;

- ogórki kiszone;

- pieczarki smażone;

- warstwa sosu pomidorowego i warstwa sosu czosnkowego.

10. Zwiń chleb pita w zwykły kształt shawarmy i smaż na suchej patelni przez kilka minut z obu stron.



smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy