spaghetti z małżami

oryginalne, przepyszne, pyszne, na obiad! Spaghetti z małżami to proste, ale wyrafinowane danie, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Aromatyczny kremowy sos z owocami morza nadaje zwykłemu makaronowi niepowtarzalny smak, dzięki czemu zwykły makaron staje się dziełem sztuki kulinarnej.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
60 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić spaghetti z małżami? Przygotuj jedzenie. Do gotowania lepiej jest używać spaghetti z pszenicy durum — nie gotują się i są znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Krem do sosu nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, pamiętaj, że od tego będzie zależeć zawartość kalorii w naczyniu. Użyłam 10%. Możesz użyć dowolnych przypraw i przypraw do smaku. Czosnek dobrze komponuje się z małżami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie rozmrozić zamrożone małże, przenosząc je z zamrażarki do lodówki — aby proces rozmrażania przebiegał tak delikatnie, jak to możliwe. Następnie opłucz małże zimną wodą, pozwól im spłynąć, przenosząc je do durszlaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu, często mieszając, na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść małże na patelni do cebuli, wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 2 minuty, aż wilgoć wyparuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę, sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj zioła prowansalskie, wymieszaj. Poczekaj, aż sos się zagotuje. Gotuj na wolnym ogniu przez nie więcej niż 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia. Owoce morza należy gotować na średnim ogniu i nie przekraczać czasu gotowania, aby małże pozostały miękkie, delikatne i nie straciły smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj spaghetti w tym samym czasie. Jak gotować spaghetti? Zanurz je bez łamania we wrzącej osolonej wodzie, wymieszaj. Pozwól wodzie się zagotować. Gotuj spaghetti na średnim ogniu, mieszając przez 5 minut, aż będzie Al Dente — wtedy makaron pozostanie trochę twardy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wrzuć spaghetti do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść spaghetti na patelni do sosu z małżami, wymieszaj. Lekko podgrzej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj. Posyp spaghetti z małżami przed podaniem posiekanymi ziołami. Podawaj natychmiast. Smacznego!

szczególnie ważna jest jakość kupowanych owoców morza. Po zamrożeniu małże nie powinny się sklejać. Wskazuje to na niewłaściwe zamrożenie lub fakt, że produkt był wielokrotnie rozmrażany. Małże nie powinny mieć grubej warstwy lodu. Wyjątkiem jest specjalna glazura lodowa.
świeże małże charakteryzują się specyficznym dla Morza aromatem. Nieprzyjemny zapach wilgoci, błota-dowód produktu niskiej jakości.
po zakupie mrożone małże należy natychmiast umieścić w zamrażarce lub natychmiast zacząć je gotować. Wtórne zamrażanie jest wysoce odradzane.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Mrożone małże - 82   kcal/100g

Podobne przepisy