skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować świąteczną sałatkę francuską "Hrabia" potrzebujemy: 6 szt. gotowanych jajek, jednego dużego gotowanego buraka, 2 średnich ziemniaków (również gotowanych wcześniej), jednego dużego udka z kurczaka lub 2 udek z kurczaka (gotowanych w słonej wodzie z liściem laurowym), pół puszki zielonego groszku w puszkach, jedna duża główka czerwonej cebuli (można wziąć cebulę, ale czerwona jest słodsza), śliwki, Orzech włoski, majonez do sosu sałatkowego.
Krok 2:
Drobno posiekaj dużą główkę czerwonej cebuli i wlej 100 ml octu 9% i 100 ml wody. Pozostaw do marynowania.
Krok 3:
Ugotuj jedną udko kurczaka z liściem laurowym i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój kredki lub podziel na włókna. Bierzemy pierścień do serwowania, aby złożyć sałatkę lub dzielony pierścień do ciasta o średnicy 20 cm i układamy w nim pokrojone nogi z pierwszą warstwą. Pieprzyć.
Krok 4:
Spuść płyn z cebuli. Marynowaną czerwoną cebulę dzielimy na trzy równe części. Jedną część cebuli rozprowadzamy na pokrojonym mięsie z kurczaka.
Krok 5:
Smarujemy majonezem, lekko ubijając sałatkę łyżką w pobliżu ścian formy (pierścienia), aby po jej zdjęciu sałatka miała piękny schludny wygląd.
Krok 6:
Rozłóż ziemniaki starte na grubej tarce w następnej warstwie. Sól i pieprz.
Krok 7:
Połóż drugą część marynowanej cebuli na ziemniakach.
Krok 8:
Smarujemy majonezem.
Krok 9:
Dalej są gotowane buraki, starte na grubej tarce.
Krok 10:
I reszta marynowanej cebuli.
Krok 11:
Smarujemy majonezem.
Krok 12:
Rozłóż zielony groszek następną warstwą. Sukces tej sałatki zależy od dobrego groszku, najważniejsze jest to, że jest miękka i nie odzyskana z suchej.
Krok 13:
Bierzemy suszone śliwki (najlepiej miękkie, aby nie moczyć ich w wodzie) i kroimy. Kroimy również jądra orzecha włoskiego.
Krok 14:
Wymieszaj orzechy i suszone śliwki i rozłóż na warstwie zielonego groszku.
Krok 15:
Obficie posmaruj majonezem.
Krok 16:
Jajka na twardo dzielimy na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce, rozłóż warstwę białek i lekko dokręć majonezem.
Krok 17:
Ostatnią warstwą rozprowadzamy żółtko starte na drobnej tarce.
Krok 18:
Włóż sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę (lub lepiej na noc), a następnie ostrożnie zdejmij pierścień do montażu.
Krok 19:
Udekoruj sałatkę według własnego gustu. Udekorowałem oliwkami pokrojonymi w pierścienie, połówkami orzecha włoskiego i zielonym groszkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g