Sałatka Hrabia

oryginalny zamiennik i poważny konkurent śledzia pod futrem. Sałatka jest bardzo smaczna, zajmie honorowe miejsce na świątecznym stole. Wygląda jak ciasto. Ponadto taką sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ staje się smaczniejsza, gdy stoi i jest namoczona.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 31 % 9 g
161 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować świąteczną sałatkę francuską "Hrabia" potrzebujemy: 6 szt. gotowanych jajek, jednego dużego gotowanego buraka, 2 średnich ziemniaków (również gotowanych wcześniej), jednego dużego udka z kurczaka lub 2 udek z kurczaka (gotowanych w słonej wodzie z liściem laurowym), pół puszki zielonego groszku w puszkach, jedna duża główka czerwonej cebuli (można wziąć cebulę, ale czerwona jest słodsza), śliwki, Orzech włoski, majonez do sosu sałatkowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj dużą główkę czerwonej cebuli i wlej 100 ml octu 9% i 100 ml wody. Pozostaw do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj jedną udko kurczaka z liściem laurowym i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój kredki lub podziel na włókna. Bierzemy pierścień do serwowania, aby złożyć sałatkę lub dzielony pierścień do ciasta o średnicy 20 cm i układamy w nim pokrojone nogi z pierwszą warstwą. Pieprzyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść płyn z cebuli. Marynowaną czerwoną cebulę dzielimy na trzy równe części. Jedną część cebuli rozprowadzamy na pokrojonym mięsie z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smarujemy majonezem, lekko ubijając sałatkę łyżką w pobliżu ścian formy (pierścienia), aby po jej zdjęciu sałatka miała piękny schludny wygląd.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ziemniaki starte na grubej tarce w następnej warstwie. Sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż drugą część marynowanej cebuli na ziemniakach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smarujemy majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dalej są gotowane buraki, starte na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I reszta marynowanej cebuli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smarujemy majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż zielony groszek następną warstwą. Sukces tej sałatki zależy od dobrego groszku, najważniejsze jest to, że jest miękka i nie odzyskana z suchej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bierzemy suszone śliwki (najlepiej miękkie, aby nie moczyć ich w wodzie) i kroimy. Kroimy również jądra orzecha włoskiego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj orzechy i suszone śliwki i rozłóż na warstwie zielonego groszku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Obficie posmaruj majonezem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jajka na twardo dzielimy na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce, rozłóż warstwę białek i lekko dokręć majonezem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ostatnią warstwą rozprowadzamy żółtko starte na drobnej tarce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę (lub lepiej na noc), a następnie ostrożnie zdejmij pierścień do montażu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Udekoruj sałatkę według własnego gustu. Udekorowałem oliwkami pokrojonymi w pierścienie, połówkami orzecha włoskiego i zielonym groszkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy