Egg stóp Drink

świąteczny nastrój pojawi się już podczas gotowania. Ajerkoniak pyszny świąteczny i noworoczny koktajl nie bez powodu zyskał taką popularność na całym świecie: doskonale równoważy delikatny kremowy smak, oszałamiający pikantny aromat, lekko lepką miękką konsystencję i łatwość przygotowania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 62 % 16 g
179 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić napój Egg stóp? Aby przygotować alkoholowy sylwestrowy ajerkoniak, przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 3 sztuki lub 3 żółtka i 2 białka. Wszystkie przyprawy i cukier również zmierz według własnych upodobań. Jeśli twoim ulubionym składnikiem jest cynamon, możesz dodać go nie tylko w postaci Laski, ale także w proszku. Jeśli potrzebujesz bezalkoholowej wersji napoju - po prostu nie dodawaj do niego bourbona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla, dodaj goździki, laskę cynamonu, gałkę muszkatołową, wanilinę i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na małym ogniu i podgrzewaj mleko, aż wypłynie z niego silna para, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wskazane jest częste mieszanie mleka, aby nie przykleiło się do dna rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń mleko z ognia i pozostaw do zaparzenia w temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel białka od żółtek. Włóż białka do lodówki. Wlej cukier do żółtek i zetrzyj Biel trzepaczką lub ubij mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeszcze ciepłe pikantne mleko przecedzić przez drobne sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy ciągłym mieszaniu (lub ubijaniu) cienkim strumieniem wlej aromatyzowane mleko do ubitych żółtek. Na powierzchni może pojawić się piana mleczna, jest to normalne, osiądzie, gdy ostygnie i będzie nalegać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstałą mieszaninę z powrotem do rondla i umieść na średnim ogniu. Podgrzej mieszaninę, ciągle mieszając, przez 10-15 minut w temperaturze 70°C. lepiej monitorować temperaturę za pomocą termometru do gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli nie ma termometru do gotowania, zanurz metalową łyżkę w napoju na kilka sekund i wyjmij. Mieszanka mleka powinna spłynąć z łyżki, pozostawiając białawy film.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę do rondla i wymieszaj. Następnie zdejmij z ognia. Poczekaj, aż ajerkoniak ostygnie i ciągle mieszając wlej Bourbon.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż napój do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na noc. Przy długim naleganiu lepiej dokręcić patelnię folią spożywczą, aby aromat napoju nie wyblakł.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem ubij zimne białka w gęstą, błyszczącą pianę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przy ciągłym mieszaniu dodaj je do naparu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dokładnie wymieszaj Egg stóp, aż składniki zostaną całkowicie połączone. Jeśli nie jesz surowych jajek, możesz po prostu pominąć ten krok. Trochę rozgrzałam napój, żeby był ciepły - w tej formie bardziej mi się podoba.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej gotowy napój do szklanek, posyp startą gałką muszkatołową i podawaj. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

jajka do tego napoju zdecydowanie powinny być tak świeże, jak to tylko możliwe, zwłaszcza jeśli zamierzasz dodać surowe ubite białka.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy