skład / składniki
metoda gotowania
ugotuj ryż w rondlu z wodą w stosunku 1: 2, pozostaw do ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
suszone owoce dobrze spłucz i namocz w gorącej przegotowanej wodzie.
wlej mleko i kefir do głębokiego rondla. Ciągle mieszając drewnianą łyżką, zagotuj mleko. W tym przypadku w połączeniu z kefirem mleko zsiadnie. Dodaj 50 g cukru do rondla i gotuj zsiadłe mleko na małym ogniu, które stopniowo przejdzie do domowego twarogu. Gdy tylko serwatka oddzielona od mleka zacznie się gotować, stale mieszaj drewnianą łyżką, aż masa twarogowa zacznie gęstnieć. Nie przykrywaj patelni pokrywką i upewnij się, że masa na patelni nie pali się i nie przylega do dna. Cały proces gotowania zajmie około 2 godzin. Gdy masa zgęstnieje, kontynuuj smażenie owsianki twarogowej, aż stanie się ciemna. Następnie zdejmij patelnię z ognia. Konsystencja nadzienia powinna być krucha i jasnobrązowa. Ostudzić owsiankę twarogową.
włącz piekarnik na 180 stopni.
przygotuj słodki proszek do ciasta. Aby to zrobić, w misce wymieszaj mąkę, cukier i miękkie masło. Włóż proszek do lodówki, aby był kruchy.
weź gotowe drożdże, podziel je na 2 części-duże i małe. Większość rozwałkuj w okrąg o średnicy nieco większej niż forma do ciasta. Włóż ciasto do formy uprzednio nasmarowanej kawałkiem masła, zginając nadmiar ciasta i robiąc z nich boki ciasta. Połóż połowę ryżu cienką warstwą na dnie formy - nie pozwoli na zwilżenie ciasta nadzieniem twarogowym. Na wierzchu ryżu drugą warstwą równomiernie rozprowadź ugotowaną owsiankę twarogową. Ułóż starte jajka na twardo trzecią warstwą. Posolić. Drugą połowę ryżu wymieszać z cukrem i ułożyć na cieście czwartą warstwą na jajkach. Ułóż przygotowane rodzynki i posiekane suszone morele na wierzchu piątą warstwą. Połóż masło pokrojone na kawałki szóstą warstwą.
pozostałą niewielką część ciasta rozwałkować w okrąg o średnicy ściśle na naczyniu do pieczenia i ułożyć na wierzchu ciasta. Ściśnij krawędzie ciasta bokami dolnego koła, aby nadzienie ciasta nie wyciekło podczas pieczenia.
na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadź ugotowany słodki proszek.
włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na pół godziny lub do momentu, aż wierzch ciasta będzie złoty.
wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj ręcznikiem i natychmiast podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal / 100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal / 100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g