Gubadia po tatarsku

pyszne wypieki na świąteczny stół! Spróbuj! Gubadia po tatarsku... Jeśli w rodzinnym menu nie było jeszcze takiego ciasta, to duże pominięcie! Ponieważ okazuje się pyszny, pachnący, słodki i naprawdę świąteczny. Znając niuanse, przygotowanie przysmaku nie będzie trudne, choć trochę czasochłonne. Ale warto!
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 64 % 27 g
232 kcal
IG: 14 / 54 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

ugotuj ryż w rondlu z wodą w stosunku 1: 2, pozostaw do ostygnięcia.

Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

suszone owoce dobrze spłucz i namocz w gorącej przegotowanej wodzie.

wlej mleko i kefir do głębokiego rondla. Ciągle mieszając drewnianą łyżką, zagotuj mleko. W tym przypadku w połączeniu z kefirem mleko zsiadnie. Dodaj 50 g cukru do rondla i gotuj zsiadłe mleko na małym ogniu, które stopniowo przejdzie do domowego twarogu. Gdy tylko serwatka oddzielona od mleka zacznie się gotować, stale mieszaj drewnianą łyżką, aż masa twarogowa zacznie gęstnieć. Nie przykrywaj patelni pokrywką i upewnij się, że masa na patelni nie pali się i nie przylega do dna. Cały proces gotowania zajmie około 2 godzin. Gdy masa zgęstnieje, kontynuuj smażenie owsianki twarogowej, aż stanie się ciemna. Następnie zdejmij patelnię z ognia. Konsystencja nadzienia powinna być krucha i jasnobrązowa. Ostudzić owsiankę twarogową.

włącz piekarnik na 180 stopni.

przygotuj słodki proszek do ciasta. Aby to zrobić, w misce wymieszaj mąkę, cukier i miękkie masło. Włóż proszek do lodówki, aby był kruchy.

weź gotowe drożdże, podziel je na 2 części-duże i małe. Większość rozwałkuj w okrąg o średnicy nieco większej niż forma do ciasta. Włóż ciasto do formy uprzednio nasmarowanej kawałkiem masła, zginając nadmiar ciasta i robiąc z nich boki ciasta. Połóż połowę ryżu cienką warstwą na dnie formy - nie pozwoli na zwilżenie ciasta nadzieniem twarogowym. Na wierzchu ryżu drugą warstwą równomiernie rozprowadź ugotowaną owsiankę twarogową. Ułóż starte jajka na twardo trzecią warstwą. Posolić. Drugą połowę ryżu wymieszać z cukrem i ułożyć na cieście czwartą warstwą na jajkach. Ułóż przygotowane rodzynki i posiekane suszone morele na wierzchu piątą warstwą. Połóż masło pokrojone na kawałki szóstą warstwą.

pozostałą niewielką część ciasta rozwałkować w okrąg o średnicy ściśle na naczyniu do pieczenia i ułożyć na wierzchu ciasta. Ściśnij krawędzie ciasta bokami dolnego koła, aby nadzienie ciasta nie wyciekło podczas pieczenia.

na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadź ugotowany słodki proszek.

włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na pół godziny lub do momentu, aż wierzch ciasta będzie złoty.

wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj ręcznikiem i natychmiast podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal / 100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal / 100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy