skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z pomarańczami? Przygotuj jedzenie. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić, warzywa z ziołami umyć i osuszyć z wilgoci. Posiekaj kapustę pekińską w paski. Możesz wyciąć zarówno całą główkę kapusty, jak i pojedyncze liście.
Krok 2:
Pokrój ogórek w kostkę. Pamiętaj, aby spróbować wcześniej — czy jest gorzki-takie warzywo zepsuje danie.
Krok 3:
W głębokiej salaterce połącz posiekaną kapustę pekińską i ogórki. Pokrój pomarańczę na pół, a następnie na kliny. Oddziel miąższ od skórki i pokrój na małe kawałki. Usuń pestki, jeśli takie istnieją. Posiekaną pomarańczę Dodaj również do sałatki.
Krok 4:
Jajka ugotuj i obierz. Pokrój je w kostkę. Drobno posiekaj koperek. Dodaj jajka i koperek do sałatki.
Krok 5:
Dopraw sałatkę majonezem i dobrze wymieszaj. Zwykle nie dodaję soli do sałatek z majonezem, możesz ją posolić według własnych upodobań. Schłodzić gotową sałatkę w lodówce. Następnie przełóż do salaterki i podawaj. Smacznego!
jako sos do takiej sałatki możesz użyć nie tylko majonezu, ale weź śmietanę, jogurt lub po prostu skrop go sokiem z cytryny lub pomarańczy.
w razie potrzeby możesz dodać do niego mięso z kurczaka. To zapewni sałatce więcej sytości.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g