Sałatka z kapusty pekińskiej z pomarańczami

Oryginalna, szybka, łatwa szybka przekąska! Sałatka z kapusty pekińskiej z pomarańczami jest bardzo łatwa do przygotowania i składa się z niedrogich produktów sprzedawanych w sklepie o każdej porze roku. Taką sałatkę można podawać zarówno na codzienny lunch lub kolację, jak i na świąteczny stół.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 21 % 4 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z pomarańczami? Przygotuj jedzenie. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić, warzywa z ziołami umyć i osuszyć z wilgoci. Posiekaj kapustę pekińską w paski. Możesz wyciąć zarówno całą główkę kapusty, jak i pojedyncze liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórek w kostkę. Pamiętaj, aby spróbować wcześniej — czy jest gorzki-takie warzywo zepsuje danie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej salaterce połącz posiekaną kapustę pekińską i ogórki. Pokrój pomarańczę na pół, a następnie na kliny. Oddziel miąższ od skórki i pokrój na małe kawałki. Usuń pestki, jeśli takie istnieją. Posiekaną pomarańczę Dodaj również do sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotuj i obierz. Pokrój je w kostkę. Drobno posiekaj koperek. Dodaj jajka i koperek do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw sałatkę majonezem i dobrze wymieszaj. Zwykle nie dodaję soli do sałatek z majonezem, możesz ją posolić według własnych upodobań. Schłodzić gotową sałatkę w lodówce. Następnie przełóż do salaterki i podawaj. Smacznego!

jako sos do takiej sałatki możesz użyć nie tylko majonezu, ale weź śmietanę, jogurt lub po prostu skrop go sokiem z cytryny lub pomarańczy.
w razie potrzeby możesz dodać do niego mięso z kurczaka. To zapewni sałatce więcej sytości.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy