Konfitura z czarnej porzeczki

niesamowicie pyszny, soczysty i aromatyczny produkt! Jedną z najpopularniejszych metod zbierania czarnej porzeczki jest konfitura. Ale bardzo mi się podoba jako warstwa w kruchym cieście. Lekka kwaskowatość doskonale komponuje się ze słodyczą kremu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
123 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować konfiturę, przygotuj niezbędne składniki. Czarne porzeczki można stosować zarówno świeże, jak i mrożone. Posortuj świeże lata z gałązek i liści i spłucz z brudu. Mrożone jagody należy rozmrozić. W tym celu można skorzystać z kuchenki mikrofalowej. Po rozmrożeniu nie spuszczaj soku z jagód. Używaj go również podczas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel jagody czarnej porzeczki za pomocą blendera zanurzeniowego. Możesz je zmielić na gładką konsystencję-w puree. Wtedy gotowy produkt będzie bardziej jak dżem. I możesz tylko lekko. Uwielbiam czuć małe kawałki jagód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wymaganą ilość cukru do przecieru jagodowego. W zależności od słodyczy jagód i smaku ilość cukru można nieznacznie zmienić w dowolnym kierunku. Postaw garnek na ogniu i po wymieszaniu zagotuj. Gotuj jagody przez minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej szklance rozpuść skrobię w zimnej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu wprowadź wodę skrobiową do gorącej masy porzeczkowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż garnek do ognia i ponownie zagotuj. Pamiętaj, aby mieszać, w przeciwnym razie zagęszczająca konfitura może się spalić. Aby zapobiec smakowi skrobi w gotowym konfiturze, gotuj wszystko razem przez 1-2 minuty. Ze względu na skrobię masa stanie się grubsza. Gęstość można regulować ilością wody. Jeśli potrzebujesz konfitury o bardziej płynnej konsystencji, to podczas gotowania możesz dodać trochę wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić konfiturę, przykryć pokrywką lub folią,aby zapobiec tworzeniu się skórki na powierzchni. i używaj zgodnie z przeznaczeniem. Pamiętaj, że po ochłodzeniu stanie się nieco grubszy. Takie konfitury można zamknąć na zimę w wysterylizowanych słoikach. Następnie zranić w chłodnym miejscu do zimy. Używam go jako warstwy do ciast lub do serwowania z naleśnikami. Poczęstuj się zdrowo! Okazuje się bardzo smaczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy