skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować konfiturę, przygotuj niezbędne składniki. Czarne porzeczki można stosować zarówno świeże, jak i mrożone. Posortuj świeże lata z gałązek i liści i spłucz z brudu. Mrożone jagody należy rozmrozić. W tym celu można skorzystać z kuchenki mikrofalowej. Po rozmrożeniu nie spuszczaj soku z jagód. Używaj go również podczas gotowania.
Krok 2:
Zmiel jagody czarnej porzeczki za pomocą blendera zanurzeniowego. Możesz je zmielić na gładką konsystencję-w puree. Wtedy gotowy produkt będzie bardziej jak dżem. I możesz tylko lekko. Uwielbiam czuć małe kawałki jagód.
Krok 3:
Dodaj wymaganą ilość cukru do przecieru jagodowego. W zależności od słodyczy jagód i smaku ilość cukru można nieznacznie zmienić w dowolnym kierunku. Postaw garnek na ogniu i po wymieszaniu zagotuj. Gotuj jagody przez minutę.
Krok 4:
W osobnej szklance rozpuść skrobię w zimnej wodzie.
Krok 5:
Przy ciągłym mieszaniu wprowadź wodę skrobiową do gorącej masy porzeczkowej.
Krok 6:
Włóż garnek do ognia i ponownie zagotuj. Pamiętaj, aby mieszać, w przeciwnym razie zagęszczająca konfitura może się spalić. Aby zapobiec smakowi skrobi w gotowym konfiturze, gotuj wszystko razem przez 1-2 minuty. Ze względu na skrobię masa stanie się grubsza. Gęstość można regulować ilością wody. Jeśli potrzebujesz konfitury o bardziej płynnej konsystencji, to podczas gotowania możesz dodać trochę wody.
Krok 7:
Schłodzić konfiturę, przykryć pokrywką lub folią,aby zapobiec tworzeniu się skórki na powierzchni. i używaj zgodnie z przeznaczeniem. Pamiętaj, że po ochłodzeniu stanie się nieco grubszy. Takie konfitury można zamknąć na zimę w wysterylizowanych słoikach. Następnie zranić w chłodnym miejscu do zimy. Używam go jako warstwy do ciast lub do serwowania z naleśnikami. Poczęstuj się zdrowo! Okazuje się bardzo smaczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g