Sałatka kurczak koreańska marchewka papryka

bardzo smaczna i pikantna sałatka na świąteczny stół! Skład tej sałatki jest dość prosty, ale w wyniku połączenia składników uzyskuje się bardzo smaczną, satysfakcjonującą, a jednocześnie lekką i świeżą sałatkę z przyjemną ostrinką i smakiem dzięki koreańskiej marchewce i papryce. Sałatka jest przygotowywana bardzo szybko i prosto, poradzi sobie z nią nawet początkująca gospodyni domowa. Prawie wszystkie składniki tej sałatki są gotowe, zwłaszcza jeśli używasz zakupionej koreańskiej marchewki. Pozostaje tylko ugotować pierś z kurczaka.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 29 % 6 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka koreańska papryka marchewkowa? Przygotuj składniki. Skład sałatki jest dość prosty i niedrogi. Taką sałatkę można przygotować na świąteczny stół lub na obiad, kolację. Okazuje się obfity i smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj pierś z kurczaka w osolonej wodzie przez 20 minut, możesz wziąć inną część kurczaka, do sałatki potrzebujesz tylko mięsa, bez kości. Następnie dodaj szczyptę soli, kilka groszków czarnego pieprzu i liść laurowy, gotuj przez kolejne 10 minut. Odcedź bulion z kurczaka, ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula może być używana świeża lub jeśli wydaje ci się zbyt gorzka, marynuj ją w occie z dodatkiem cukru i soli. Lub jeszcze łatwiej. obierz i drobno posiekaj cebulę nożem, włóż do miski i zalej wrzącą wodą, pozostaw na 5 minut i odcedź. Dzięki tej metodzie cebula traci swoją specyficzną gorycz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj ugotowane mięso z kurczaka nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli używasz zakupionych koreańskich marchewek, pozostaje tylko dodać je do sałatki. Ale smak marchewki ze sklepu oczywiście nie może się równać z produktem gotowanym w domu, więc lepiej zrobić koreańską marchewkę z wyprzedzeniem. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi, dodaj ocet, przyprawy do smaku i pozostaw na kilka godzin. Następnie możesz go użyć do przygotowania sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Usuń szypułki z nasionami. Paprykę pokroić w paski. Aby sałatka była jeszcze jaśniejsza i piękniejsza, możesz wziąć warzywa o różnych kolorach, na przykład czerwone i zielone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz wszystkie składniki w głębokiej misce, dodaj sól do smaku i majonez. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól sałatce trochę zaparzyć i podawaj. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy